Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Zuiko 200mm F:4 objektív bemutató, teszt

Zuiko 200mm F:4 olympus OM-2n vázon Zuiko 200mm F:4 olympus OM-2n vázon

Ezúton egy "kis" különlegességgel szolgálok. Ez itt nem más, mint a zuiko 200mm F:4 fényerős kompakt teleobjektívje. A zuiko mérnökei mindig a kompakt méretet és a hihetetlen igényesen összeválogatott anyagminőséget tartották szem előtt, tökéletes optikai tulajdonságokkal felruházva.

Zuiko 200mm kicsik-286016 

Ez alól se kivétel ez az objektív. A lencséket úgy tervezték, hogy a teleobjektív méreteit a végletekig tudják minimalizálni és ezzel kedvenc társává tegyék a szabadtéri, természet, sport és egyéb fotósok számára. Az optikai felépítését tekintve egyébként 5 lencsetag található benne 4 csoportban, ez az alábbi képen jól látható is:

200mmf4optic

Ennek a végtelen egyszerű lencse rendszernek köszöngeti azt amire képes. Nagyon szép éles kontrasztos rajza van, szinte teljesen torzítás és aberáció mentes, és ezt a képsarkokban is maximálisan jól végzi. A képen egyébként egy viszonylag fiatal változat látható. Az első széria napellenzőjének a vége ezüstösre lett esztergálva innen is kapta a korai sorozat a "silver nose" ezüst orr elnevezést. Ezek a példányok még hagyományos bevonattal lettek felruházva, de a későbbi 1978 utáni példányokon már jelzés is mutatja a többrétegű bevonatot. (lásd az alábbi képen) Vannak azonban olyan szériák amelyeken nincs fent a jelzés, ezeknél elég ha megnézzük a bevonat jellegzetes színét, és ha szerepel a frontlencse körül, hogy "Made in Japan" minden bizonnyal a legutolsó szériával van dolgunk. A szóban forgó objektívünk is egy ilyen darab.

om MC vs natural-4193736

(Ezek ugyan nem 200mm-es teleobjektívek, de jól szemléltetik a régi illetve az új változatok közötti különbséget.)

A közelpontja 2.5m, így akár közelibb portrézásra is megfelel. Amit nagyon szeretek még benne az a beépített napellenző. Szerencsére nem kell semmit rá csavargatni, rá pattintani, csak egy halk mozdulattal előre toljuk és kész is. A fókuszgyűrűnek kellemesen lágy, de határozott siklása van, és a tipikus Zuiko gumírozásnak köszönhetően nagyon jól illeszkedik a kézbe.

396556 112050578949320 1216525519 n

(A képen ugyan egy 135mm-es változat látható, de a 200mm-es is legalább ilyen kényelmesen fogható, átmérőben nem sok különbség van a két lencse között)

Az objektív 55mm es szűrőmenettel lett ellátva, a teljes hossza betolt napellenzővel 127mm a súlya pedig mindössze 490g. Blende tartománya F:4-F:32 között mozog. Igazi társ tud lenni, szinte mindenre használható. Digitális és analóg gépen is simán megállja a helyét. A modern micro 4/3 O-4/3 bajonettekhez maga a gyártó is gyárt adaptereket, amelyekkel csatlakoztatható a gépvázhoz, de létezik sony nex és canon adapter is, valamint egy kis barkácsolással akár nikon gépekre is fel lehet tenni, de ezekhez olyan bajonett szettet kell vásárolnunk amit nem lehet cserélhetni, hanem ki kell cserélni a gyárival. Ha emlékezetem nem csal, a pentax vázakkal ugyan ez a helyzet.

Végezetül pedig beszéljenek az optikával készült képek.

2012untitledVuk.Foto1-2

Vuk2

Vuk.foto-1070728