Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Jupiter 135mm F:4 teszt

Jupiter 135mm F:4 objektív Jupiter 135mm F:4 objektív

Jupiter-11 135mm F:4

Sokak számára ismerősen csenghet a név. Egy igen közismert remek kis objektívről lesz most szó. Szeretném bemutatni a Jupiter 135mm es portré objektívjét. Annak idején egy szettben megvásárolt fényképezőgép csomag grátisz objektívjeként került hozzám, teljesen leharcolt állapotban. Nem sokat tudtam az objektívről és sokáig nem is nagyon használtam, aztán egyik nap elhatároztam, hogy visszahozom az „élők” soraiba és egymás után értek a kellemes meglepetések.

Biztos sokan tudják, hogy az Oroszok mennyi objektívet lemásoltak, de ezzel szerintem nincsenek egyedül… Szóval az objektívünk egy Orosz Zeiss másolat tulajdonképpen. Elvileg ugyan az a lencserendszer található benne, mint a Zeiss Sonnar modelljében.

jupiter 135mm

Négy lencse 3 csoportra osztva.

Két féle bevonattal gyártották, borostyán és lila színű reflekcióval. A borostyán változatnak elvileg jobb képe van, de erről nincsenek személyes tapasztalataim. A csatlakozását tekintve is több féle kiadás létezik. A szóban forgó, M39 menetes változat, de létezik M42 es is, illetve Leica bázistávolságú M39 távmérős, valamint Kiev bajonettes.

jupiter 135mm

 

Ahhoz, hogy használni tudjuk az objektívet egy M39-M42 bővítő gyűrűre lesz szükségünk, ezután M42 adapter segítségével, tulajdonképpen bármilyen gépen használni lehet. Nagyon kellemes fogása van, masszív üveg és fém konstrukció. A fókusz gyűrű használata önmagában egy élmény, ugyanis jóval nagyobb az átmérője, mint magának az objektívnek, ráadásul a teljes fókusz tartomány végigfuttatásához 360 fokot kell csavarnunk rajta, így nagyon pontos komponálást tesz lehetővé.

jupiter 135mm

 

Az objektív manuális blendéje 12 lamellájának köszönhetően szűkebb rekeszelés esetében is teljesen kör alakú, így nagyon szépen mossa a hátteret. Sajnos az objektív frontlencséje igen kicsi, és mivel közel 40 éves darabról van szó, nem is igazán lehet fellelni rá való napellenzőt, így azt, ha használni szeretnénk, már pedig ellenfényben vagy súroló fényben való fotózás esetén erősen ajánlott, magunknak kell legyártani egyet. Erről majd egy másik irományomban fogok bővebben beszélni. Optikai felépítésének köszönhetően, teljesen nyitott rekesznél is borotva éles képe van. Összességében minimális kompromisszumokkal egy nagyon kezes 135mm es. Lássunk hát pár az optikával készült képet:

Jupiter 135mm

Jupiter 135mm

Jupiter 135mm

Itt már jól látszik, hogy le lett rekeszelve 5.6 -ig az objektív így jóval nagyobb a mélységélesség.

Jupiter 135mm