Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Olympus OM 200mm F:4 objektív teszt

Ezúttal egy "kis" különlegességgel szolgálok. Ez itt nem más, mint a Zuiko 200mm F:4 fényerős teleobjektívje.

A Zuiko mindig a kompakt méretet és a hihetetlen igényesen összeválogatott anyagminőséget tartotta szem előtt, tökéletes optikai tulajdonságokkal felruházva.Ez alól se kivétel ez az objektív. A lencséket úgy tervezték, hogy a teleobjektív méreteit a végletekig tudják minimalizálni és ezzel kedvenc társává tegyék a szabadtéri, természet, sport és egyéb fotósok számára. Az optikai felépítését tekintve 5 lencsetag található benne 4 csoportban, ez az alábbi képen jól látható is:

200mmf4optic

Ennek a végtelen egyszerű lencse rendszernek köszöngeti azt amire képes. Nagyon szép éles kontrasztos rajza van, szinte teljesen torzítás és aberáció mentes, és ezt a képsarkokban is maximálisan jól végzi. A képen egyébként egy viszonylag fiatal változat látható. Az első széria napellenzőjének a vége ezüstösre lett esztergálva innen is kapta a korai sorozat a "silver nose" ezüst orr elnevezést. Ezt jól szemlélteti az alábbi kép. Ezek ugyan nem teleobjektívek de a különbség így is látható:

zuiko mc vs natural

Ezek a példányok még hagyományos bevonattal lettek felruházva, de a későbbi 1978 utáni objektíveken már jelzés is mutatja a többrétegű bevonatot. Vannak azonban olyan szériák, amelyeken nincs fent a jelzés, ezeknél elég, ha megnézzük a bevonat jellegzetes színét, és ha szerepel a frontlencse körül, hogy "Made in Japan" minden bizonnyal a legutolsó szériával van dolgunk. A szóban forgó objektívünk is egy ilyen darab. A közel pontja 2.5m, így akár közelibb portrézásra is megfelel. Amit nagyon szeretek még benne az a beépített napellenző. Szerencsére nem kell semmit rá csavargatni, rá pattintani, csak egy halk mozdulattal előre toljuk és kész is. A fókuszgyűrűnek kellemesen lágy, de határozott siklása van, és a tipikus Zuiko gumírozásnak köszönhetően nagyon jól illeszkedik a kézbe.

zuiko 200mm

Az objektív 55mm es szűrőmenettel lett ellátva, a teljes hossza betolt napellenzővel 127mm a súlya pedig mindössze 490g. Blende tartománya F:4-F:32 között mozog. Igazi társ tud lenni, szinte mindenre használható. Digitális és analóg gépen is simán megállja a helyét. A modern micro 4/3 O-4/3 bajonettekhez maga a gyártó is gyárt adaptereket, amelyekkel csatlakoztatható a gépvázhoz, de létezik Sony-nex és Canon adapter is, valamint egy kis barkácsolással akár Nikon gépekre is fel lehet tenni, de ezekhez olyan bajonett szettet kell vásárolnunk, amit nem lehet cserélgetni, hanem ki kell cserélni a gyárival. Ha emlékezetem nem csal, a Pentax vázakkal ugyan ez a helyzet.

Végezetül pedig beszéljenek az optikával készült képek.

zuiko200mmm

Ezen a képen jól látható, hogy az objektív teljesen nyitott rekesznél is milyen szép éles rajzot ad!

zuiko200

Nekem személy szerint nagyon tetszik, ahogy mossa az elő és hátteret, szép egyenletes, ahol pedig kell borotva éles!

A fotók egy olympus E-520 as fényképezőgéppel készültek csinos modellünk közreműködésével:)