Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

A világ legrosszabb objektívjei!

A radikális cím után lássuk hát mit is takar a világ legrosszabb objektívjei címszóba csomagolt gondolatmenetem!

Mitől rossz egy objektív ?

Rossz objektív a szó (szoros) felhasználói értelmében, nem létezik, hiszen minden objektív jó, valamire. A lágy rajzú objektív és az éles, nagy felbontású objektív is jó, arra amire való! Avagy a cél szentesíti az eszközt! De, az átlag ember más mércék alapján vizsgál objektíveket. Pl: mennyire éles, milyen szépen mossa a hátteret... ect. ect. ect.
Más szemszögből viszont, ha úgy tetszik az Én szemszögemből, és ebből a szempontból nagyon kevesen vizsgálnak hosszú távon objektíveket, az pedig objektív fizikális minősége! Az, hogy az adott objektív nem fog-e pár hét múlva széthullani a szerencsétlen fotós kezében vagy, hogy a családái ház árán vásárolt objektív jó eséllyel fog-e olyan hibát produkálni aminek a javítására majd a fél vesénk is elkéri a márkaszerviz! Ezekről a hibákról melyek adódnak szándékos vagy átgondolatlan tervezésből az átlag felhasználó mit sem sejt. De olvassanak tovább figyelmesen!

Milyen a jó minőségű objektív? 

A régi időket idézve, mikor egy terméket még a tartósság megszentségteleníthetetlen oltárán terveztek, az objektívek megbízható fém/üveg kombót alkottak. Az én véleményem az, hogy tartós terméket csak tartós anyagokból lehet létrehozni. A műanyag nem tartozik ezen anyagok közé ha objektívekről beszélünk. A jó objektívek súlyban mérhetőek! TEHÁT, olyan objektíveket vásárolok amiben minél kevesebb a felhasznált műanyag alkatrészek mennyisége, a fém alkatrészek pedig megfelelően átgondolt ötvözetből készültek és egy esetleges esés vagy ütődés nem fog benne maradandó károkat okozni! Az ilyen objektíveket az átlagos felhasználó nem tudja vizsgálni, hiszen nem lát bele. Vásárlás előtt azonban érdemes átvizsgálni az internetet,  típushibák és bontási fotók végett. Akinek van egy kevés műszaki érzéke már ennyivel is előrébb lesz. 

Hova lettek a jó minőségű objektívek?

A fényképezőgép vázakat törőékes mattüveggel szerelték és manuális objektívekkel. A törőékes mattüveg egy hatalmas segítséget adott a régi objektívek használatához! Ha esetleg valaki nem tudja mi az a törőékes mattüveg itt olvashat róla. De a modern világ felgyorsult gondolkodásában és menetében nincs helye az ilyen lassú és precíz dolgoknak. Jött az autofókusz és megváltozott minden. A fotósok kényelmesebbek lettek, hátradőltek a karosszékbe és eldobták a manuális élesség állítás gyümölcsét, teret engedve ennek a modern technikának! Az AF megjelenésével párhuzamosan napvilágot látott a minél többet, minél olcsóbban gyártás technológiai alapelv és az elektronikus vezérlésekhez nélkülözhetetlen szalagkábel!


Mi az a szalagkábel ?

A szalagkábel az objektív belsejében vénaként végig futó elektromos vezető. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni mint egy nápolyi-szeletet. Három rétegből áll. Az alsó és felső zselatin réteg közt található egy hártya vékony sárgaréz vezető fólia, amiből az elektromos ereket alakítják ki.  Az egyik fő tulajdonsága, hogy olyan mint egy vékony csomagoló szalag, ezért nagyon hajlékony. Igen jól bírja az ilyen jelegű fizikális terheléseket, de a mérnökök minél kisebb helyre próbálják beszuszakolni őket és egyre kisebb szögben kell megtörni ezeket a kábeleket. A szalagkábel ezt ugyan bírja, de egy ponton ahol a leginkább igénybe van véve egyik pillanatról a másikra megreped. Ilyenkor találkozik a felhasználó az Error 01 vagy Error 99 "tisztítsa meg az objektív érintkezőjét" jelenségekkel. Ez leginkább zoom objektíveknél fordul elő, különösen a Canon objektíveknél. A Canon objektívjei azért vannak fokozottan kitéve ennek a problémának mert a blende vezérlését nem mechanika oldja meg mint a Nikon/pentax/sony stb stb gyártók hanem egy beépített micro motor zárja. Ennek a kis motornak a megtáplálásához pedig egy jó hosszú és vékony szalagkábelre van szükség ami az esetek 99%-ban egy idő után elszakad. Tipikus példa a Canon 18-85mm fókuszhibája, a canon 18-55 alap objektívjei, és bizony az L-es szériából is vannak szép számmal ilyenek....

szalagkabel - 1 1

Itt egy fotó ami szemlélteti, az objektív belsejében jobb oldalt látható kábel szakadását. Ez a szalagkábel nagyon rövid úton kis rádiuszban hajlik meg ezért minden egyes alkalommal amikor a zoom gyűrűt használjuk a szalagkábel középen megtörik. Ez is egy Canon alap objektív gyerekbetegség. De hogy ne csak a Canon objektívjeiben legyen hiba a következő kép egy Nikon 18-200 VR vezérlő szalagkábelét mutatja, ami ugyan nincs kitéve ilyen veszélynek, mert a kábel statikus, tehát nem kell ilyen erőket kibírjon. Viszont. Ezeket a kábeleket egy két oldalú padlószőnyeg ragasztóhoz hasonló anyaggal rögzítik az objektívben, ami erősnek erős... DE. Ez a ragasztó nem alakít ki szilárd kötést a két felület között mert nyúlós. A Nikon 18-200 as utazó objektívjében pedig ilyen módon van rögzítve ez a kábel ami ugyan nem kell, hogy hajoljon viszont folyamatos előfeszítettség van benne ami bármennyire is gyenge, de folyamatosan dolgozik és egy idő után ez a ragasztás elenged. A szalagkábel miután kiszabadult a ragasztóból szépen felpúposodik és a felette dolgozó AF motor fogaskerekei közé szépen beékelődik, ami ha nem vesszük idejében észre miszlikbe szaggatja azt, és a megfogalmazásom nem túlzó ez tény. Íme a fénykép:

szalagkabel - 2
Így néz ki tehát a gondatlanúl telepített szalagkábel, miután az objektív motorja belülről széttépte. 

szalagkabel - 9

Itt pedig már a kijavított kábel látható. A két oldalú ragasztó helyett szilárd kötést használtam, így nem fog újra felpúposodni.

Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, de ezek a problémák zömében Canon és Nikon objektívek forrásai. Sok más gyártónál is előfordul de sokkal ritkábban, és sokkal kevesebb objektívjükben. A megoldás szerintem az lenne ha átgondoltabban terveznék az objektíveket, és a szalagkábeleket lecserélnék valami más elektromos vezetőre. Vagy ha már a gyártó ilyen trehány módon csinál meg valamit, legalább a javítását csinálnák meg a márkaszervizükben ingyen, ha már TÍPUSHIBÁRÓL van szó!

Összefoglalva:

A modern objektívek meghibásodásáért leggyakrabban a szalagkábel a felelős! A másik pedig a VR, IS OSS.... stb stb... de erről majd később. 
Személy szerint ezért nem nagyon veszek modern objektíveket, de ha mégis, körültekintően utána olvasok, milyen korábbi tapasztalatai voltak a felhasználóknak. Nikon felhasználóknak tudom javasolni, ha van rá lehetőségük, inkább a régebbi kardános AF rendszert használó objektíveket vásárolják, mert ott nem az objektívben található az AF motor, ezért azt nem kell elektromos kábelekkel megtáplálni. Itt a meghibásodás esélye jóval kisebb. A másik jó tanácsom pedig, ha esetleg az objektív zoom vagy fókuszálás közben valamiért megszorul, ne eröltessük mert lehet, hogy szalagkábel akadt meg az objektívben és akkor egy határozott mozdulattal eltéphetjük azt.. Mint ahogy, a fent látott ábra is mutatja.