Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Objektív blende lamelláinak rekonstrukciója javítása

Korábbi írásaimban már többször érintettem a témát de most kicsit jobban szeretném kivesézni. Objektívek rekeszének, blendéjének működéséről hibáiról fogok kicsit beszélni. 

 Mi az a blende ?

A fényrekesz más szóval a blende egy olyan mechanikus szerkezet melynek segítségével szabályozni tudjuk az objektíven keresztül a fényképezőgépbe jutó fény mennyiségét. Ez rendszerint fém illetve műanyag lemezekből kivágott lamellákból áll, kettő vagy akár húsz darabból is. Egyszerűbb objektívekben pl kis méretű kameráknál kompakt fényképezőgépeknél 2 db lamellát használnak. Robosztusabb nagyobb fényerejű objektíveknél 6-18 lamella kerül a lencsék közé.

blende-217618


Hogy működik a blende ?

A fényrekesz többnyire három részből áll, egy alsó és felsó kosárból illetve a lemallákból. A lemallákon kicsi szegecselt csapok találhatóak a blende kosáron pedig apró lyukak. A két kosár mikor egymással ellentétes irányba forog az egymással szemben lévő lyukak egymáshoz képest vagy távolodnak vagy közelednek. Ha a kosarakon egy egy lyukat kijelölünk és összekütjük egy egyenessel, forgás közben ablaktörlőhöz hasonlatos integető mozgást fog végezni. Minden blende lamella egy ilyen integető mozdulatot csinál. Ezeket egymás mellé helyezve egy szabályos szűkíthető vagy nyitható nyílást kapunk. 

 

A rekesz/blende hibái általánosságban 

Amilyen kicsi olyan érzékeny szerkezetről van szó. A blende lamellák egy nagyon vékony 0.2-0.05mm es edzett acél vagy műanyag lemezből készülnek már csak ebből kiindulva is érzékenyek. Az esetek többségében fizikálisan nem hibásodik meg, azonban a működésében nagyon sok minden akadályozni tudja.

Sok sok kis lamellának a felületét ha kiszámoljuk és összeadjuk két tenyér méretű felületet kapunk. Ez azért lényeges mert ha bármilyen folyadék a lemallákra kerül, a megnövekvő felületi feszültség miatt teljesen blokkolja a lemallákat. Önmagában is nagyon erősen be tudnak tapadni a lamellák de ezt még tetézi, hogy a két stiften túl nyúló rész sokkal nagyobb ezért az erőkar nagyon kicsi a lamella teljes hosszához képest. Ilyen esetben nem szabad eröltetni a fényrekeszt mert az apró kis stiftekre hatalmas nyíró erő nehezedik és töréshez vagy a lemalla szakadásához, félig nyitott hornyolt blende kosaraknál pedig a lamellák széthullásához vezethet. 

Az objektívek belsejében a nagy hőingadozás hatására a kenőanyagok egy-két alkotó eleme párologni kezd és egy része a blende lamellákon csapódik le. Ez aztán porral és a kopó alkatrészek törmelékeivel összekeveredve egy koszos ragadós réteget alkot. A legtöbb esetben ezért tapadnak be a lamellák. Sokan azt hiszik, hogy ez egy kis olajozással megjavítható, pedig csak rosszabbra fordul tőle a helyzet. A lamelláknak teljesen zsír és pormentes állapotban kell működniük.

Ezen a hibán segít a korábbi cikkekben leírt komplett szétszerelés, mosás, zsírtalanítás. Ha viszont megtörténik a baj és a blende sérül akkor nem ilyen egyszerű a helyzet.

Megesik, hogy maga a lemalla nem szakad szét csak a stiftek esnek ki belőle. Ezeket újra szegecseléssel lehet javítani. Abban az esetben ha a lamella is sérül akkor a komplett lamellát rekonstruálni kell. Magát a lamellát szikraforgácsolással vagy vegyi előhívással, (manapság vízsugaras vágógéppel) lehet pontos méretre sorja mentesen kivágni. A stifteket pedig precíziós esztergálással szokás megmunkálni. Manapság már senki nem nagyon foglalkozik ilyen javítással de sok olyan objektív van ami megérdemli a fáradozást. 

trioplan jav-1258008K

Nagy vonalakban így néz ki egy lamella rekonstruálása. A képen szerepló példány egy szakadt Zeiss Biotar lamella reprodukciója. Az alap lemez 0.2mm es, ez jóval vastagabb mint az eredeti lamellák voltak de erősebb is lett, ezáltal kijavításra került az objektív egyik (szerintem) konstrukciós hibája is. A lamellát csiszolással vegyi és kézi polírozással simára munkáltam, majd egy edzési folyamattal megerősítettem. Azért fontos, hogy a lamellák be legyenek edződve mert így sokkal ellenállóbbak lesznek a mechanikai kopással szemben. 

lamellagyartas-1258012K

A lamellák stiftjeit edzett acélból csinálják gyárilag, de a jobb kenés és könnyebb megmunkálhatóság végett én sárgarézzel dolgoztam. 

lamellagyartas-1258013k

Itt pedig az újragyártott csapok láthatóak. Jobb szélen az eredeti, bal szélen a két általam esztergált példány. A felület amire kitettem őket egy finoman mart teljesen sík acél lemez, lehet látni a marógép munkájának nyomait, ez talán jól szemlélteti milyen apró alkatrészekről is van szó. 

trioplan jav-1237975K

640

A csapok szegecselését egy ugyancsak magam gyártott szerszámmal végzem. 

lamellagyartas-1258017K

Nem elég magát a csapot elszegecselni. Ilyenkor még van egy minimális kilógó rész ami akadályozná a lamellát a mozgásban. Ezért egy megfelelő méretű ellendarabbal ki kell domborítani az alap lemezt.

lamellagyartas-1258018K

Domborítás után valahogy így néz ki ...

trioplan jav-1247983K

A cikk hamarosan folytatódik.