Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Canon FD 50mm F:1.4 S.S.C. objektív, beragadt blende javítása

Mostani irományomban, egy Canon 50mm F:1.4 S.S.C (Super Spectra Coated) bevonatos alap objektív javításáról lesz szó. Blendehibásan érkezett hozzám, ami teljesen nyitott rekesznél ékelődött be. Ez ennek az objektívnek mondhatjuk típus hibája, de alábbiakban megmutatom, hogyan orvosolható mindez. 

 

egesznap-117215k

Első körben alaposan átvizsgáltam az objektívet, milyen a felépítése, vannak-e külsérelmi nyomok a borításán. Majd nekiláttam a bontásnak. Ennél a típusnál a blendelamellákat összefogó úgynevezett blendekosár az objektív front oldala felől megközelítendő. Az objektívek frontlencséjének rögzítését, többnyire az adatait ábrázoló címerrel szokták eltakarni. Ez az esetek 90%-ban a szűrőmenetbe van csak simán betekerve, néha jól látszik a célszerszámhoz való csatlakozási pont, de van, hogy nélküle kell fogást találjunk a keskeny alkatrészen. Az ilyen beavatkozások elvégzésére léteznek megfelelő szerszámok, de sokan próbálkoznak ide nem sorolandó tolómérő, olló, körző, konzervnyitó, óratokleszedő. Ezek a szerszámok nem ennek a feladatnak az elvégzésére lettek kitalálva ezért nem javaslom senkinek, hogy ilyen módszerekkel kezdjen neki objektív javításnak mert egészen biztos, hogy nagyobb kárt fog csak okozni az optikába mint amiben éppen szenved. 

egesznap-117213k

 A feladat elvégzésére a legjobb választás egy erre a célra legyártott szilikon peremes szerszám, ami nem sérti fel a gyűrűt, de ha megfelelően illeszkedik, egészen komoly erőt tudunk kifejteni rá, és ki lehet vele csavarozni a szűrőmenetből. Ebben az esetben is ezt a megoldást választottam. Van, hogy a címer nem adja magát, ilyenkor inkább kis mennyiségű alkoholt csepegtessünk a menetre fecskendőtű segítségével majd pár perc után próbálkozzunk újra. 

egesznap-117218

Egy másik fontos dolog! Ha bármilyen optikai elemet szerelek szét mindig minden alkatrészt a kicsavarozás, szétcsavarozás, lecsavarozás, szétcsúsztatás stb. stb..  ELŐTT megfelelően összejelölök! Ez azért fontos, mert abban az üzemben, ahol összeszerelik az objektíveket, ott speciális műszerekkel ellenőrzik azt. És annak megfelelően húzzák meg ezeket az alkatrészeket, hogy a lehető legjobb képminőséget nyújtsák. Nem minden esetben, de ha esetleg összeszerelésnél túlhúznám ezeket a lencséket rögzítő gyűrűket, előfordulhat, hogy nem fog megfelelő távolságra illeszkedni a többi elemhez képest és már nem olyan lesz az egész, mint amilyen volt. De ez ugyan úgy igaz mindenre, amit pozícionálva kell visszaszerelni. Inkább több jelölést teszek a kiszerelendő alkatrészre, de próbálok minél inkább arra törekedni, hogy az eredeti állapotát vissza lehessen állítani.

blende-217618

Tulajdonképpen miért is ragadnak össze a blende lamellák?

Többnyire azért mert az évek alatt az objektív belsejében található kenőzsír egyik eleme szépen elkezd át diffundálni majd lerakódni a blende lamellákon. Az esetek zömében teljes fényerőnél szorul meg a fényrekesz, hiszen ez az a pont, ahol a lamellák a legnagyobb felületen érintkeznek egymással. Nagyon egyszerűen demonstrálható a jelenség, ha két üveglapot bevizezünk és egymásra teszünk. A felületi feszültségtől, ahogy a víz hidat képez a két üveglap között szinte teljesen össze fognak tapadni. Ugyanez játszódik el a lamellákkal is. (A fenti kép jól illusztrálja, hogy ilyen módón gyakorlatilag egy lamellánál fogva az egész szerkezetet fel lehet emelni, de ettől még sokkal nagyobb erő hatására se válnak szét egymástól, ezért ha egy objektív ilyen jellegű hibában szenved ne is próbálja senki eröltetni a rekeszelést, mert csak mégnagyobb kárt fog okozni benne.) A legkisebb szennyeződés is elég, hogy a nagyon finom felületek összetapadjanak vagy esetlegesen sérüljenek. Sokan azt hiszik, hogy ha beolajozzák, akkor azzal segítenek ezen a hibán, pedig valójában csak rontanak a helyzeten. Ráadásul egy beugró blendés objektív esetében, ahogy exponálás közben bevágódik a megfelelő rekesz értékre a blende, a felületén lévő olaj  a centrifugális erő hatásától ráfröccsenhet az objektív lencséire és ezzel további problémákat fog csak előidézni. Ezért erre a megfelelő megoldás az, ha teljesen megtisztítunk minden alkatrészt. A lamellákat speciális eljárással edzett rugóacélból gyártják (régi Orosz optikáknál, lágy lemezt használtak, idővel össze is gyűrődtek, felhullámosodtak mint egy ázott papír), hogy kenés nélkül is bírják a terhelést és a kopást, annak ellenére, hogy nagyon könnyűnek is kell lenniük, hogy nagy zársebesség esetén is tartsák a tempót.

egesznap-117228k

Itt jól látszik, hogy még a blende mechanika alatt az objektív belseje is mennyire olajos. Ezeket a részeket a blendelamellákkal együtt tisztítani kell, mert később csak újra beszennyezné az összes közelében lévő alkatrészt.

egesznap-117235k

Az objektív tisztításához egy speciális mosó berendezést használok. Nem sokban különbözik bármely mosógéptől, csupán annyiban tér el, hogy itt minden nagyon pici és nem egy nagy dobba kell az alkatrészeket pakolni hanem kisebb szekciókra van bontva, így nem rázkódnak annyira tisztítás közben, illetve egymásba se tesznek kárt, de magáról a masináról majd egy következő alkalommal fogok kicsit többet mesélni. 

egesznap-117237k

A mosás 4 fázisban történik. 1. "durva" mosás 2. "finom" mosás 3. öbleítés és 4. szárítás. Különböző receptúrák alapján az anyagnak megfelelően kell kiválogatni, hogy mikor milyen vegszert illetve mosást szeretnénk eszközölni. A képen látható az olajos szennyeződésre lett kikisérletezve, de létezik, makacsabb, faggyú és zsír bontására való kemikália is. 

egesznap-117239k