Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

M42-es objektívek Nikonra alakítása

Mi az az M42? Miért szükséges átalakítani? Miért akarják Nikon vázakon is használni ? Miért jó a manuális élesség állítás ? Ebben az írásomban ezen kérdésekre adok választ.

Keletkezett egy átmeneti változás a fotózásban, mikor digitális fényképezőgépek kezdték elárasztani a világot, ekkor a fotósok egy része a filmes fényképezőgépet letéve, inkább az modern eszközöknek hódolt és ráült a soha véget nem érő körhintára. Sorra jöttek (s jönnek) ki a jobbnál jobb digitális csodák és hozzá tartozó kiegészítők.
Ez idő alatt a filmes, manuális objektívek feledésbe merültek. Majd jött az új hullám. Kisérletező beállítottságú fotósok ezeket a régi filmes objektíveket kezdték digitális fényképezőgépeken is használni, ráeszmélve az olcsóbb alternatívára, ugyanakkor a versenyképes minőségre. Így napjainkra egész szép felhasználói tábor alakult ki és ezzel párhuzamosan az eszközök ára is szépen felértékelődött. 

Ez nem hókuszpókusz csak Autófókusz (AF) és (M) Manuális fókusz

A modern objektívek a fotós kényelmét szolgálják. Ezek az obejtívek többnyire autofókuszosak. Ez azt jelenti, hogy az objektív belsejében egy motor végzi az élesség állítást a kezünk és szemünk helyett. Ilyenkor egy automata rendszer ami a gépvázunk beljsejében található eldönti helyettünk, hogy hova kell az élességet állítani. Manuális objektívek esetében azonban ezt MANUÁLISAN csavarva az objektív fókusz gyűrűjét tehetjük meg. Ez az egyik fő különbség.
A másik, hogy manuális objektíveken a blende előválasztás, és annak beugrasztása is, kézzel történik. A manuális élesség állítás hatalmas előnye, hogy teljesen független, ugyanakkor hatékony használatához nagy tapasztalatra van szükség. 
Sokan rettegnek ennek a gondolatától is. Manapság csak megnyomjuk a gombot és kész. Itt erről szó sincsen. Anno a régi filmes világban nem volt fókuszvisszajelzés a fényképezőgépekben. Viszont van pár elfeledett élesség állítási módszer amik manapság vissza vissza tekintenek ezekbe bővebben most nem fogok belemenni de ilyen például a törőék használata melyről ITT írtam már korábban, vagy a háromszögelés elve. Manuális optikával bizonyos helyzetekben lassabban lehet élességet állítani mint egy ma használatos AF objektívvel viszont rákényszeríti a fotóst, hogy előre gondolkodjon, ezért előfordul, hogy a lassabb az gyorsabb. Elkényelmesedett világunkban sajnos az elkészülő képek között sokkal több a hulladék mint annak idején volt. Szerintem ez leginkább azért van, mert mindent gyorsan meg lehet csinálni egy digitális fényképezőgéppel és a kép végiggondolása háttérbe szorul. Manuális optikával lassabban de körültekintőbben dolgozik az ember. Eseményeken egy mozgásnál előre tudni kell mikor mit és hogyan fog csinálni az amit szeretnénk fotózni. Tudom, hogy ott lesz egy kézfogás, tudom, hogy a madár oda fog repülni és ilyenkor előre már a fókuszt oda lehet állítani és a téma bele fog "esni" az éles területbe. Aki sokat használ manuális objektívet előbb utóbb meg egyébként is úgy rá fog állni a keze, hogy gyorsabban fog tudni dolgozni vele mint bármilyen hiperszuper AF objektívvel. AF mellett szólva, vannak manapság tényleg jó és pontos AF objektívek, de ezek sokkal drágábbak is. Arról nem beszélve, hogy ami ebben a rétegben még a megfizethető kategória sok szituációban tehetetlen. Megszámolni se tudom hányszor maradtam le témáról mert ellenfény vagy sok fehér felület miatt  az AF csődöt mondott és már nem volt időm újra fókuszálni. 

Miben jobb, vagy rosszabb egy manuális objektív ?

Felépítés szempontjából
Nézzünk meg két 50mm-es alap objektívet. Zenit fényképezőgépekhez gyártott, Helios 58/2 objektívet (valójában zeiss Biometar 58/2 másolat) gyakorlatilag fillérekért beszerezhet bárki. A maga korában közismert jól bevált darab volt és ez a mai napig is így van. (Ez leginkább annak köszönhető, hogy a nagy mértékű tömeggyártás hatására az ára igen megfizethető maradt.) Ugyanakkor nézzünk meg egy Canon EF 50/1.8 alap objektívet. A különbség szó szerint kilóra mérhető...
Ezek a tömegdömping műanyag objektívek félelmetesen silány minőséget képviselnek anyagválasztás terén. Személy szerint borzalmasan ellenzem, hogy bármi is műanyagból készüljön, (bár a műanyagnak is vannak olyan fajtái melyekből lehet tartós terméket készíteni ha a megfelelően alkalmazzuk őket). Ilyen szempontból az összes régi manuális fém/üveg objektív előnyösebb mint amiket ma megvásárolhatunk. Az biztos, hogy ezekben még "volt anyag", és ha valaki szereti és karban is tartja őket gyakorlatilag örök életre szólnak. Ez viszont a szóban forgó Canon EF alap objektívről nem mondható el... Szerencsére manapság az objektívek gyártásával foglalkozó cégek mint a Zeiss/Voigtlander/Leica/stb stb egyre szélesebb palettában gyártanak jó minőségű manuális objektíveket felismerve a piac ilyen jellegű igényeit is, persze ezek anyagi vonzata is jóval magasabb de a prémium kategória minden területen drága. 


Képminőség szempontjából

Azt kell mondanom, hogy igen erősen hozzák a szintet a régi objektívek is! Tény, hogy optikai szempontból idősebb konstrukciókról van szó, ezért a kromatikus aberráció CA becsillanás/flare sok típusnál jelen van, viszont vannak olyan manuális objektívek melyek mai napig versenyképesek a piacon lévő lencsék között is! Rajzolat szempontjából viszont, egy olyan egyedi képi világot adnak ezen hibákkal együtt, amit egy modern objektívvel már nem biztos, hogy lehet utánozni, bár ez inkább művészi szemszögből lehet érdekes.

Most essék pár szó az M42 szabványról:

Minden objektívnek van egy úgynevetett csatlakozási pontja amilvel a fényképetőgép vázra lehet csatlakoztatni. Márka/gyártó fügvényében változik ez a szabvány.

A bajonettes objektívek korszakát megelőzve valahol az M37-M39 menetes szabvány után napvilágott látott az M42 csavarmenetes csatlakozás, amit a menet szabvány nevéről kapott M42x1. Előnye, hogy meglehetősen elterjedt ezért nagyon sok jó objektív ezzel a csatlakozással készült és jó az átjárhatósága ezáltal. Hátránya, a bajonettes csatlakozással szemben, hogy jóval lassabb az obejktív csere.

M42-Nikon szabvány közötti különbségek:


Az M42 szabványú fényképezőgépek bázis távolsága (BD) (a fényérzékeny felület és objektív csatlakozás síkja közöttit távolság) 45.46mm. A nikon bázis távolsága 46.50mm. A nikon BD távolsága 1.04mm-el nagyobb mint az m42 szabvány. M42 szabványú objektívet tehát Nikon vázakra nem lehet csatlakoztatni, csak korrekciós lencsés adapterrel, ahol egy az adapterbe illesztett kis lencse korrigálja ezt a távolság beli különbséget olyan módon, hogy megváltoztatja az objektív fókuszpontját, hogy az erre a 46.50mm re essen. Sajnos ennek a megoldásnak az az ára, hogy elég drasztukusan romlik az objektív képminősége. A másik lehetőség, mikor egy lencse nélküli adaptert használunk, ilyenkor fizikálisan ugyan felhelyezhető az objektív a fényképezőgépre de csak bizonyos távolságig lehet vele fókuszálni, végtelen állásban már nem lesz éles az objektív. 

A harmadik lehetőség, hogy az objektívet átalakítva nyerünk 1.04mm távolságot az objektív végéből és ilyen módon lehetőség nyílik arra, hogy korrekciós lencse nélkül is megfelelő legyen az objektív. 


helios nikonra - 1
Itt egy átalakított Helios 44-6 látható a már elkészült Nikon bajonettel.

Magáról az átalakított objektívről:

A két bázis távolság adott volt, így a feladat is. Valahogy el kellett érjem, hogy a lencsesor beljebb kerüljön. Ezt az objektív lemérésével és újra tervezésével sikerült kiszámolni, hogy milyen átalakításokat kell eszközöljek. Az eredeti változat A/M kapcsolóval volt ellátva, ami arra szolgált, hogy lehessen választani rekesz beugrasztó mód illetve manuális fényrekeszelés között. Az átalakítás során ezt a funkcióját ki kellett iktatnom az objektívből mert sok helyet foglalt így egyedül manuálus módba lehet rekeszelni, de vannak terveim ami ezt is orvosolja és a Nikon váz a blende vezérlést is működtetni fogja. Az alapvető gond az volt, hogy ha az objektív belseje hátrébb kerül akkor ezzel megbomlik minden. Az egész fényrekeszt vezérlő mechanika hátrébb kerül ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezt is újra kellett tervezni, mert különben az eredeti alkatrészek átlukasztották volna az objektív alját, (persze nem de térben így kell elképzelni) Arra is figyelni kellet, hogy a fókusz mechanika pontos maradjon. Mert nem elég, hogy a végtelen fókuszpont éles, de a többi távolság skálának is pontosnak kellett maradnia. Ha csak simán az eredetitől eltolva illesztem össze a több bekezdésű fókusz menetet akkor a lencsék valóban ugyan hátrébb kerülnek végtelen állásban, viszont az objektív közelpontja is megváltozik ezért már nem lehetne vele olyan közelre fókuszálni így ezt a részét is máshogy kellett átalakítani, de végül sikerült megoldani és így minden tartományban pontos az optika. Az interneten fellelhető néhány olyan módosítás mikor egyszerűen kiljebb csavarják a hátsó lencsetagot és beillesztenek egy távtartót. Sajnos ez ugyan működik, de a lencsés adapternél is nagyobb optikai torzulást okoz. 


nikonpancolar-1077841K

Az objektív csatlakozását egy lencse nélküli nikon adapterből alakítottam ki pár módosítással. Ezeknek az adaptereknek a többsége sajnos elég silány minőségű ezért hajlamosak kotyogni, így a következő változatnál már a bajonettet is inkább én fogom forgácsolni, de ez a példány szerencsére egy viszonylag jól megmunkált darab. Viszont mint nagyjából minden gyári M42 adapter, itt se esett a fényképezőgép középvonalába egybe az objektív középvonala, így ezt is megfelelő hézagolással korrigálni kellett. Ezáltal nem csak kényelmesebb a használata az objektívnek de sokkal esztétikusabb mintha fejjel lefele lógna a fényképezőgépen.

nikonpancolar-1077842K

Csavarmenetes csatlakozásnál annyira nem számottevő de egy bajonettes objektívnél igencsak meg tudja könnyítani a csatlakoztatást egy indikátor jelölés. Egy ilyen pontal én is elláttam az objektívet. Mikor a gépvázzal szembe helyezzük az objektív bajonettjét ezeknek a pontoknak kell egy síkba esni ilyenkor illeszkedik megfelelően a két fél és nem kell "tapogatni" a bekezdést. 

nikonpancolar-1077847K

No ha az objektívre gyakorolt hatása nincs is, de a blende vezérlő gyűrűn a fókuszgyűrűn és az objektív tubusának a szélén az évek alatt azért minden féle ütődés keletkezett ezeket egy kis kozmetikázással sikerült eltüntetni, szépen fel lett esztergálva ezzel egészen új megjelenést kölcsönözve neki.

biotar  - 1
Biotar 58mm F2 Nikonra alakítva Az eddigi mérések alapján ezek a típusok átalakíthatók nikon csatlakozásra:

Pancolar 50mm 1.8
Pancolar 55mm 1.4
Helios 58mm F:2 (a helios 44-2 utáni változatok)
Zeiss Flektogon 35mm 2.4 MC
Sonnar 135mm F3,5 MC 
Pentacon 135mm 2.8
Pentacon 100mm F2
Pentacon 50mm 1.8
Meyer 50mm 1.8
Meyer 100mm 2.8
Zeiss Tessar 50mm 2.8
Takumar 50mm 1.4
Pentacon 200mm F4
Pentacon 300mm F4
Pentacon 500mm F8
MTO 500mm F8/5.6
MTO 1000mm F10
Az összes olympus OM csatlakozású objektív. 

01.04-1067819

Végezetül pedig egy teszt képpel búcsúzom, jól látható, hogy a hegycsúcson magasodó torony is szép éles, teljesen nyitott fényrekesz mellett is!

Ha bármi kérdés felmerülne az átalakítással kapcsolatban elérhetőségeimen megtalálható vagyok