Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Pentacon SIX törőékes mattüveg update

Biztos sokan ismerik a manuális élesség állítással kapcsolatos nehézségeket. Minél kisebb a fényképezőgép keresője annál kevesebb a fény, minél kevesebb a fény annál nehezebb tájékozódni komponálás közben, és ha nincs sas szemünk bizony igencsak mereszteni kell őket ha éles képet szeretnénk. Erre a problémára hivatott megoldást találni a törőék. Mostani írásom egy pentacon six fényképezőgép törőékkel való felvértezéséről fog szólni.

 

A törőék működéséről röviden:

fenykepezojavitas-5078793

A mattüveg közepén egy mikróprizma azaz törőék helyezkedik el, ami életlen kép esetén az alsó és felső szegmensben egymáshoz képest eltolja azt. Úgy kell elképzelni mintha félbe vágnánk egy fotót középen és elcsúsztatnánk a két félbe vágott darabot egymástól párhuzamosan. Mikor éles a kép akkor a két fél pont fedi egymást tehát nem látható az eltolódás. Ez egy nagyon jó viszonyítási pontot ad még sötét keresőnél is, és nem kell bíbelődnünk a távolság kiszámításával vagy háromszögeléssel. Ezzel gyorsan és pontosan lehet manuális fényképezőgéppel is élességet állítani.

A mostani digitális fényképezőgépekben már sajnos nincs benne ez a fajta mattüveg mert az AF megjelenése óta gyakorlatilag nincsen rá szükség, azonban akik hozzám hasonlóan maradiak és inkább manuális optikákat használnak így hátrányba vannak, de szerencsére ránk is gondolnak a gyártók, és ugyan arany áron, de a legtöbb reflexes vázba lehet vásárolni ilyen törőékes mattüveget. Akinek erre nincsen pénze az faraghat magának, vagy csináltathat erre szakosodott szakembereknél, de ez a megoldás sem lesz sokkal olcsóbb.

Jelenleg egy Pentacon six fényképezőgéppel fotózom, ha rollfilmre szeretnék emlékeket megörökíteni. Alap esetben azonban ezt a gépet is egy teljesen sima mattüveggel adták ki ami nem probléma ha az embernek van ideje méricskélni, de néha kell, hogy gyorsan tudjak vele élességet állítani, akár a természetben, akár egy utcai fotó esetében. Létezik ehhez a típushoz is törőékes mattüveg, csillagászati áron hozzá is lehet jutni, de ha az interneten találunk is, akkor is heteket kell várni mire megérkezik. Erre a problémára szeretnék egy lehetséges megoldást bemutatni.

fenykepezojavitasHD-5098822

A saját gépembe egy Rolleicord iker aknás fényképezőgép mattüvegét faragtam bele. Azért erre a változatra esett a választás mert egyrészt ez volt kéznél, másrészt pedig ebből nagyon sok hibás változat megtalálható a piacon a bonyolult compur zárszerkezete miatt. Bolhapiacokon kilóra lehet vásárolni őket, és ha használhatatlan is legalább lesz egy szép papírnehezékünk :)

fenykepezojavitasHD-5098823

Első körben ki kell mérni, hogy a törőék középre essen. Ezen a mattüvegen amin én dolgoztam egy négyzethálós felosztás is volt ami nem csak a komponálásban de ebben is remek segítség volt. Miután megvan a helyes pozíció szépen körbe kell jelölni. Erre a célra nem javaslok semmilyen ceruzát vagy filctollat. A filc tintája azonnal beszalad a két felület közé és a mattüveg matt feléből ezután csak nagyon nehezen lehetne eltávolítani, így szerintem egy jó éles karctű a legmegfelelőbb. A mattüveggel óvatosan kell bánni mert minden apró karc később meglátszik majd a keresőben. Ezért én is egy finom rongyra tettem a munkálatok során.

fenykepezojavitasHD-5098843

Miután megvan a jelölés jöhet a vágás. Ezt személy szerint ötvös fűrésszel végeztem mert ilyen finom munkához ez a legbiztonságosabb eszköz. Az első vágást fél mm-el a jelölés mellett ejtettem, hogy ha véletlen megcsúszik a fűrész akkor is legyen hely korrigálni, majd a végleges formát tűreszelővel és csiszolóvászonnal értem el. Végül 1200 as vizes vászonnal felpolíroztam az éleit.

fenykepezojavitasHD-5098846

(Itt jól látható a két keresőüveg közötti különbség.)

fenykepezojavitasHD-5098856

A régi mattüveg felfogatási pontjait használtam a rögzítésre de a leszorító rugót kihagytam a történetből mert ebben a formációban teljesen felesleges volt. Igazából új rugóacél füleket akartam hozzá csinálni, lehet, hogy még rászánom magam bár elvileg ez a megoldás is teljes mértékben megfelel a célra, majd elválik használat közben mennyire tartanak a kis fülek. 

fenykepezojavitasHD-5098862

Ha bent az üveg jöhet a teszt ábra. Erre azért van szükség mert meg kell róla bizonyosodni, hogy ami a keresőben éles, az a filmen is az. Vannak a SIX keresőjében gyárilag finomhangolási pontok, erre nem térnék ki részletesebben, de a lényeg a lényeg, hogy ha eltérést tapasztalunk azt korrigálni kell mert elég bosszantó lenne, ha a jövőben nagy gonddal elkészített fotóink előhívás után nagy csodálatunkra életlenek lennének. Interneten számos ilyen ábra található de tulajdonképpen bármilyen kontrasztos kép megteszi, itt úgyis csak a törőék pontosságát vizsgáljuk. A teszt ábrát jól meg kell világítani, hogy a keresőben minél tisztábban láthassuk. 

fenykepezojavitasHD-5098867

Ha kifeszítettük a teszt ábrát nincs más dolgunk mint a fényképezőgépet B záridőre állítani és egy mattüveggel ellenőrizni a film síkon való élességet. Ezt csak B záridő mellett fogjuk tudni megtenni, hiszen folyamatosan nyitva kell, hogy legyen a zár. Ha van segítség aki lenyomva tartja az exponáló gombot az ellenőrzés ideje alatt akkor nincs probléma, én erre a célra egy zárható kioldózsinórt használtam, így mind a két kezem szabadon tudtam használni. 

fenykepezojavitasHD-5098865

A fotó erejéig befőttes gumival odafogattam a mattüveget a fényképezőgép filmszekrényére, hogy lehessen látni a lényeget. A vizsgálat alatt azonban természetesen ügyeltem, hogy a mattüveg valóban a film síkjában helyezkedjen el. Szerencsére már szabad szemmel is látszódott, hogy nagyon szép éles a kép, de a biztonság kedvéért ellenőriztem nagyítóval is. Innentől kezdve nem érhet meglepetés élesség állítási problémával kapcsolatban, hacsak nem a saját hibám miatt lesz életlen a fotó. 

fenykepezojavitasHD-5098869

(Ezen a fotón a két változat közötti különbséget láthatjátok)

fenykepezojavitasHD-5098852

És végezetül egy kis éles lövészet. Az első teszt fotó átalakítást követően. Előhívás után feltöltöm majd az elkészült fotókat. Ha esetleg valakit érdekel bővebben a téma keressen fel bátran elérhetőségeimen.