Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Zenit E fényképezőgép javítás (keresőkép finomhangolása)

Alábbi irományomban azt szeretném bemutatni, hogyan lehet finomhangolni egy Zenit fényképezőgép keresőjét.

keresojavitas-3318355 

Az alapvető problémája az volt a fényképezőgépnek, hogy a keresőben látott éles kép ellenére az elkészült fotók jelentősen életlenebbek lettek, valamint nem a megfelelő helyre esett az élesség. Az elkészült összes fotón jelentkezett a probléma tehát az emberi tényező ebben az esetben kizárható volt, így arra a következtetésre jutottam, hogy a gépben nem stimmel valami. Egy gyors tesztel bárki ellenőrizheti otthon a fényképezőgépét, ha hasonló problémával találja szembe magát.

keresojavitas-3318362

Az alap menete a vizsgálatnak a következő. Fel kell helyezni a fényképezőgépet egy stabil állványra, majd a gép elé egy teszt ábrát kell tenni. Ha épp nincs ilyen fotónk kéznél az internetről letölthető nagyon sokféle. De ennek hiányában akár egy szép kontrasztos újságból kitépett felirat is megfelel a célra. A teszt ábrát két oldalról minél erősebb lámpával érdemes megvilágítani, hogy minél jobban lássunk a keresőben.

keresojavitas-3318349

A fényképezőgépre minél nagyobb fényerejű objektívet célszerű csatlakoztatni, lehetőleg valami nagyobb gyújtótávolgágút (50mm-135mm), hogy a mélység élesség minél kisebb legyen, és szembetűnő legyen az eltérés. Törőékes mattüveg használata esetén ennek nincs akkora jelentősége mert az ék nem hazudik, a szemünk azonban becsaphat, ugyanis ha túl sokáig nézünk az életlen képre egy idő után az agyunk elkezdi automatikusan feljavítani azt, ezáltal megint csak nem fogunk pontos eredményt kapni.

keresojavitas-3318360

Ha ezzel megvagyunk az objektív legközelebbi fókuszpontjára kell beállítani a teszt ábrát, hogy jól látszódjon az. Miután szemhez mérten megfelelő a kép a keresőben B záridő kiválasztását követően a fényképezőgép filmszekrényének felnyitása után, egy matt üveg segítségével ellenőrizhető a tényleges film síkjára érkező kép élessége. A matt üveget teljesen rá kell szorítani a film síkjára mert különben nem hiteles eredményt fog mutatni és megint csak eltérést fog eredményezni. Ha a keresőben látott kép és a filmsíkra vetített kép élessége nem egyezik, a tükör távolságának finomhangolásával orvosolható a probléma. A filmsík élességét ha szabad szemmel nem lehet megfelelően kiolvasni, tudom javasolni szemluppe használatát vagy egy jó minőségű nagyítót.

keresojavitas-3318346

Zenit fényképezőgépeknél a fent látható fotón lévő csavar kilazítása után tudjuk a kalibráló csavart állítani, mely az alábbi képen látható.

keresojavitas-3318348

Ki kell kísérletezni melyik irányba kell korrigálni a tükör állását, értelem szerűen minél beljebb csavarjuk a csavart a tükör annál lejjebb fog ereszkedni, ha kifelé csavarjuk akkor annál előbb fogja azt megakasztani. Finom lépésekben ¼ 1/2 fordulatonként célszerű visszaellenőrizni mindent, majd mikor a kereső képe és a film síkra vetett kép élessége azonos, a kalibráló csavar rögzítése után sikeresnek könyvelhető a javítás.

lomo zambo 017

És végezetül két teszt kép, a javítás előtt illetve javítás utáni tekercsekből. Jól látható az eredmény!

(A fotókon Zámbó Gergely és Fonódi Luca szerepel, melyeket Zámbó Gergely fotografálta! Ezúton is köszönöm nekik a segítséget!)

lomo zambo 0733