Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Olympus OM40 program fényképezőgép teszt

Olympus OM40 program fényképezőgép teszt Olympus OM40 program fényképezőgép teszt

Ő az egyik kedvencem!

Többnyire, ha meghallja valaki, hogy Olympus OM akkor élből az OM-2 re vagy az OM-1 re gondol, ami meg kell hagyni egy mérnöki műremek, de ez más kategória.

Alapjáraton tudásában nem nagyon tér el ezektől. Manuálisan és záridő automata módban tudunk vele fényképezni, viszont ez volt az első ESP fénymérési programmal ellátott fényképezőgép. Normál esetben középre súlyozott fénymérést kapunk a pénzünkért, viszont, ha bekapcsoljuk az ESP fénymérést, a képsarkokat is figyelembe veszi. A fényt úgy méri a műszer, hogy alapállásban méri a félig áteresztő tükrön keresztül a környezeti fényt, aztán mér egy a redőnyről visszaverődő fényt, és miután kinyílt a redőny, mér a film síkjáról visszaverődő fényt. Ebből a három adatból átlagol és így kapjuk meg a helyes expozíciós időt.

Hatalmas keresője van, amiben nagyon szépen lehet komponálni, akárcsak az OM-2 esetében. Az akkori konkurens gyártók keresőinél 30%-al nyújt nagyobb képet, szó szerint kereső... rendesen körbe lehet nézni benne.

olmypus om40 program teszt

A fényképezőgépet ellátták DX olvasóval is, így az arra alkalmas filmeket behelyezés után automatikusan be tudja olvasni, hogy milyen ISO/ASA értékkel dolgozzon. Az egyébként vászon alapú, vízszintes lefutású zárszerkezete B-1:1000 között képes exponálni. A gép aljára csatlakoztatható filmtovábbító motor is. Ebből többféle változat létezik. Az alap modell 2-3 FPS sebességgel képes húzni a filmet, de létezik 24V os változat, amit sportfotósok használtak annakidején, ezek már 8-9fps sorozatfelvételi sebességet is tudnak. Hatalmas előnye szerintem az OM-2-höz képest, hogy a vakupapucs bele van építve a gépbe, és nem lehet lecsavarozni, így nem kell félni, hogy elveszik, vagy mint az OM-2 hibás anyagválasztás jegyében született modelljeinél, hogy miszlikbe törik egy idő után.

A vakucsatlakozás TTL így az arra alkalmas makró, riporter vaku, rendszervaku belső fényméréssel fog üzemelni. Mindennapi használatra sokkal inkább alkalmas, az OM-2 pedig egy gyöngyszem, amire vigyázni kell. Nosztalgikusabb hangulatomban persze inkább vele fotózom :)

Tovább a kategóriában: Olympus OM-G (OM-20) teszt »