Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Az időutazó Voigtlander Superb felújítása

A Voigtlander mérnökeinek mindíg jó érzékük volt hozzá, hogyan alkossanak egyszerre szépen és Innovatívan. Az 1933-ban napvilágot látott Superb ikeraknás fényképezőgépet is ennek szellemében tervezték.

voigtlander cikkbe - 1

Itt látható az ajtó egyedi kialakítása  

Első ránézésre a kor szelleméhez képest futurisztikus formája ébreszt figyelmet, majd közelebbről vizsgálva felfedi részleteit,  a mechanikát, a briliáns mérnöki elme gyümölcsét. Nem csak a gép külleme tartogat meglepetéseket. Felújítási célból egy viseltes példányt az utolsó csavarig szétszereltem, így adódott lehetőségem tüzetesen megvizsgálni. Ekkor jöttem rá, hogy ez a gép valójában mennyire megelőzte a saját korát. 

voigtlander cikkbe - 1 1

Felülről lefelé haladva sorolnám a gép főbb erényeit:

A kihajtható keresőakna fedele egy úgynevezett sport keresőt is rejt, ahogy azt sok ilyen jellegű gépnél megszokhattuk, viszont a Supeprb esetében ez a kereső parallaxis korrekciót is tud.

A kereső fedlapja megszokott módon rejti az élességállítást segítő nagyítót

A mattüveg jobb felső sarkában található egy kis vízmérték ami táj és egyéb fotózáskor igen jól jön 

A parallaxis korrekciót olyan módon oldották meg a Superb aknájával, hogy az teljesen független felfüggesztést kapott, így  igen jó belátható közelpontja lett a gépnek.

voigtlander cikkbe - 1 7
Ez az első ilyen rendszerű filmszámlálóval ellátott TLR (Twin Lens Reflex, Ikeraknás)

A Superb az első olyan TLR ahol nem vertikálisan oldották meg a filmtovábbítást (lásd a fenti képeken)

A Superb központi zárja két szempontból is érdekes, tükrözve vannak rajta a számok, hogy egy kis prizma segítségével felülről is oldalhelyesen láthassuk őket. 

A másik, hogy a központi zár borítása, része a váznak és nem külön egységet alkot.

A Superb filmszekrényének ajtaja teljesen egyedi módon lett kialakítva.

 

voigtlander cikkbe - 1 3
A Compur zárszerkezet felújítás után összeszerelés előtt

Az ilyen jellegű fényképezőgépeknél megszokott módon, a legbonyolultabb részével, a központi zárral kezdtem a felújítást.  A hibátlan zár nélkülözhetetlen a pontos expozícióhoz. Ha úgy tetszik ez a gép szíve. Alapvetően a központi zárak, rendeltetés szerű használat mellett örök életűek, viszont ez csak rendszeres karbantartással érhető el. 

Egy jól tervezett és kivitelezett mechanikus karóra szerkezet átlagos generálozási igénye 2-5 év. Azért ez a hasonlat, mert a központi zárak belsejében is óraszerkezet található, méghozzá kettő, olykor még több is! Ezeket az óraműveket pedig, hasonló gonddal és odafigyeléssel kell szerelni. A forgó tengelyek az idő során kopnak és ha esetleg párás környezetben tárolták a gépet még rozsdásodnak is. Ezért az óraműveket is teljesen szét kell szedni, egészen a legapróbb fogaskerékig. Csak így van lehetőség a precíz tisztításukra és a tengelyek újra polírozására. Ha hétköznapi nyelven érthetően akarom magam kifejezni, egy átlagos tengely vastagsága 0.5mm egy ilyen szerkezetben, ami azonos a rotring ceruzabetét átmérőjével. Az alkatrészek kis mérete és ezek megmunkálása végtelen mennyiségű munkaórát képes fölemészteni. Ha azt nézem, hogy vannak olyan órák, melyeknek csak az összeszerelése még egy évtizedeken át gyakorolt mesternek is 3 hónapjába kerül, akkor el lehet képzelni mennyit is.

A szakma iránti alázat és mások szakmája iránti tisztelet hiányában senkinek nem javaslom, hogy ilyesmire adja a fejét gyakorlatilag 0 tapasztalattal. Ez ugyanis az időfaktor utáni 2. legnagyobb probléma a régi fényképezőgépek életében. A tapasztalatlan, ámbár 2 db “How it’s made és Repair tutorial” Youtube videó láttán felbátorodott delikvens, mikor központi zárat lát megszorulva, az első gondolat a fejében az, hogy “ennek biztos csak egy kis olajozásra van szüksége” és jóól megfürdeti wd-40 el az egész szerkezetet ami aztán csorog végig az egész gépben. Ha pusztán a szakszerűtlen szétszereléssel nem tette volna értéktelenné a fényképezőgépet, akkor ezzel garantáltan megteheti szóval csak nyugodtan. Tehát a sors iróniája, hogy emberi kéz alkotta és aztán teszi tönkre, de sajnos a legtöbb esetben ezzel kell számolni. 

voigtlander cikkbe - 1 2
A képen jól látszik, az óramű elöregedett alkatrészének újragyártott része. A stift hossza 2mm...

 

Az óraművek rendbetétele mellett a második legfontosabb dolog a kenés. Az egész szerkezetnek összeszerelés előtt gyakorlatilag VEGYTISZTÁNAK kell lennie! Tehát az alkatrészek felületén semmilyen oxidáció, szennyeződés, olaj, zsír stb. stb.. nem maradhat, mikroszkópikus szinten sem! Ezért pl. összeszerelésnél egyetlen egy alkatrészt sem lehet kézzel megfogni. Az ujjbegyeken található savas kémhatású zsíros réteg, idővel megmarja a fém alkatrészeket. Az óraszerkezetek olajozási igénye, az emberi szem számára segédeszköz nélkül gyakorlatilag láthatatlan. A tengelyek és csapok olajozását speciális olajokkal és eszközökkel mikroszkóp alatt kell végezni. Ha nem megfelelő finomságú vagy mennyiségű olaj kerül a felületre az csak akadályozni fogja a működésben és nem segíteni. 

A korábbi cikkeimben olvashatott okok miatt a központi zár lamelláinak és a blende lamelláinak tökéletesen szárazon kell működniük, nincs szüksége egyiknek sem kenésre. Remélem ezeket a sorokat olvasva kezd körvonalazódni a WD-40 sprayt szorongató egyéneknek a helyzet komolysága. 

voigtlander cikkbe - 1 6

a megmunkált óramű rubin köves csapágyai

A szabványos COMPUR zárakban található időképző óraművekben nincs semmilyen csapágyazása a forgó tengelyeknek csak egy precízen megmunkált tengely és a hozzá tartozó furat amiben elforog. Igenám, de ezek megfelelő kenés hiányában kikotyogósodnak. Ennek javítására, már csak utólag beszerelt csapágyfészekkel van lehetőség ami a tengely újrapolírozott átmérőjéhez lesz megválasztva. Ezek a csapágyak az órákban is használatos rubin kőből készülnek. Nagy keménysége miatt igen jól bírja az ilyesfajta mechanikai hatásokat. Ezeknek a csapágyaknak a beépítése (óraművenként 6-8 db) akár 3 napi munkát is igénybe vehet. Az óramű fő szerkezeteit síktárcsára rögzítve és század mm tűrésű esztergapadon kell megmunkálni. A fúrási központok beállításával megy el a legtöbb idő. Ezekhez úgyszintén speciális mikroszkópra van szükség, hogy az eredeti furatok tökéletes központját megtaláljuk. Röviden ennyit hát a központi zárról. 

voigtlander cikkbe - 1 5

A felújítás 2. szakaszában a fényképezőgép kereső tükre kapott figyelmet. A tükör készülhet fémből, ebben az esetben polírozással lesz fényvisszaverő, vagy készülhet üvegből, és azt vonják be fém tükröző réteggel. A SuperB keresőjében egy speciális üveg/ezüst tükör található amit sellakkal kezeltek az oxidáció ellen. Ez a tükör azért különleges mert az ezüstnek van a legjobb fényvisszaverő képessége, így szép kontrasztos keresőképet generál még a sellak védőréteg ellenére is.  Igenám, de az ezüst saját tulajdonságai közé tartozik, hogy igen erősen oxidálódik. Ezért az üveg felületen a legtöbb esetben már nem nagyon marad ezüst réteg, mert az idő során egyszerűen lepereg arról, sellak ide vagy oda. (megvakul) 

A tükröt tehát újra kellett foncsorozni. A fürdőszobában található síktükör hátoldalán található a foncsor és az üvegen keresztül veri vissza a fényt. Esetünkben viszont az üveg front részére kerül a foncsor, ahogy a csillagászati tükröknél is szokás. Ennek előnye, hogy az üveg nem módosítja a visszavert fényt, hátránya, hogy sokkal sérülékenyebb. A foncsorozást speciális vákuum kamrában kell végezni. Ennél a tükörnél alumínium foncsorozást használtam ami aztán egy 2. oxid réteget is kapott, amitől egy részről ellenállóbb lett a karcolásokkal szemben, másrészről pedig nagyobb tartományban képes a fényt visszaverni. Így a végeredmény közel 100% os ami jócskán túlszárnyalja az eredeti konstrukciót. 

voigtlander cikkbe - 1 4

A zár és a tükör kérdések után jöhetett a gép fő szerkezeteinek a teljes tisztítása és összeszerelése. A SuperB vázát valamilyen okból szegecseléssel rakták össze bizonyos részeken. Ezeket csak fúrással lehet kibontani ezért az eredeti szegecseket már nem lehetett újra használni. Ezeket műszerész esztergán újra kellett forgácsolni és aztán ezekkel pótolni. A gépet a teljes összeszerelés után Kollimátor segítségével beállítottam, hogy a keresőben látható élességi sík azonos legyen a Filmsíkra vetített képével. A felújítás kemény 3 hétig tartott. Sokan úgy gondolják, hogy egy fényképezőgéppel nem érdemes ennyit foglalkozni. Nekem meg az a véleményem, hogy amit életünk hátralevő részében tartósan használni szeretnénk abba időt és energiát kell fektetni. Hiába vennék jobb állapotú akár soha sem használt példányt, azzal maximum kicsivel kevesebbet kellene foglalkozni, de akkor is felújításra szorulna. Ezzel a felújítással pedig messze túlmenően pontosabbá, időtállóbbá, és használhatóbbá tettem a fényképezőgépet mint amilyen valaha is volt. Ha úgy tetszik, ez innentől egyedi, pótolhatatlan. Az pedig, hogy ilyen zseniális mérnöki elme szülte gépet használhatok inkább, mint sem egy értéktelen műanyagot, az minden pénzt megér! 

Köszönöm a figyelmet!