Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Orosz FED típusú fényképezőgép zárszerkezetének javítása

A filmes fényképezőgépek zárszerkezetét bizonyos esetekben gumírozott vászonból készítették. Ezzel nincs baj, mert ha precízen kivitelezett darabról volt szó, évekig nem kell hozzányúlni. Régen nem tudtak olyan jó minőségű gumi anyagokat előállítani mint mostanában ezért a legtöbb zár amit akkor gyártottak napjainkban megérik a cserére. Lássuk hogyan!

 

Első weboldalra-6113861

Mindenek előtt a fényképezőgép állapotát szemrevételezéssel megvizsgáltam majd miután megbizonyosodtam róla, hogy a zár szinte teljes felújításra szorul nekiláttam a munkának. Ezek a régi gépek gyártásuk napján ugyan össze lettek szerelve "szakszerűen" itt ott még kenést is kaptak a forgó/súrlódó alkatrészek, de akkoriban ez a "kenőanyag" sokkal inkább volt nevezhető fókazsírnak. Az orosz gépeknek ez volt az egyik fő gondja, hogy mindenbe valami medvetalp zsírt vagy nem is tudom mit tehettek de olyan remek módon bele tud kötni, hogy utána csak csákánnyal lehetséges a kibányászása. A kenőanyag száradásának az egyik fő mellékhatása, hogy lassítja az egyébként is érzékeny zárszerkezetet. Szóval a lényeg a lényeg, hogy ilyen esetben inkább az utolsó csavarig lebontom a fényképezőgépet és mindenek előtt kap egy alapos tisztítást ami teljesen zsírmentessé teszi. 

Első weboldalra 2-6103827
Egy erősen 40/50 éves fényképezőgép esetében ilyen állapotokra kell számítani. Maga a vászon csak csak kibírta, de a gumi elöregedett és kicserepesedett rajta ezért a fényt átereszti és lassítja a zár futását is. A többi fotón majd jól fog látszódni a mostani illetve az új vászon minősége között a különbség. A régi vásznat teljesne le kell fejteni a rugóházakról és a főorsóról. Figyelve az eredeti helyzetükre és méretükre mert nagyon nem mindegy, hova és hogyan ragasztjuk vissza! 

Első weboldalra 2-6103842
Itt látható a felújítás alatt lévő zár. A selyem gyeplőket az akkori kornak megfelelően vagy sellakkal vagy saját készítésű csont enyvvel ragasztom vissza a főorsóra és a rugóházakra. Biztos létezik már gyorsabb meg erősebb ragasztó, de ha kibírt 40 évet akkor ezt a jól bevált módszert használom inkább. Kicsit macerásabb az enyv használata,(több előkészítést igényel mint egy modern ragasztó) de egyébként egy rendkívűl jól felhordható és használható erős annyag. 

Első weboldalra 2-6103837
A régi ragasztó illetve az odaragadt gumi réteg eltávolítását végezhettem volna oldószerrel de így ha már bent volt az esztergába újra is szabályoztam a főorsó geometriai síkját illetve szépen kiegyensúlyoztam, hogy ne legyen benne excentria használat közben. 
      Első weboldalra 2-6113870
A zár visszaszerelése közben és után minden forgó, csapódó, surlódó felületet elláttam a megfelelő kenőanyaggal, így gyönyörű halkan határozott gyorsulással újra működik a gépezet. 
Első weboldalra 2-04189