Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Pentacon six fényképezőgép hibái és javításuk

Pentacon SIX fényképezőgép belseje Pentacon SIX fényképezőgép belseje

 

Bizonyára sokan jól ismerik, vannak akik mai napig használják, egyesek kevésbé szeretik, mások rajonganak érte, ez nem más mint a Pentacon SIX 6x6 os középformátumú fényképezőgép!

pentaconhdr1-4038384And3more fusedK 

Annak idején Német-Országban tervezték és gyártották, mikor szükség lett egy középformátumú cserélhető optikás fényképezőgépre. Elődje a Praktisix volt, utódja pedig a mai EXAKTA 66. Szerintem ez a gép egy műszaki műremek, amit úgy gondolom érdemes megmenteni az utókor részére.

fenykepezojavitas-5078793

A Pentacon SIX egy nagyon jó fényképezőgép, de mint minden gépnek, megvannak a maga hibái, gyerek betegségei. Szerencsére nem egy nagyon bonyolult szerkezetű gép, (legalábbis avatott szemek számára nem az) így viszonylag könnyen szervizelhető, karban tartható, de azért csak úgy ne próbálkozzon vele senki...

pentaconsixjavitas2-4078468

Részletes javítási útmutatót nem fogok írni róla, inkább csak általánosságban szeretném bemutatni a gép problémáit. Biztos már sokakat ért csalódás, miután megvásárolták a hőn áhított csodamasinát és felhúzás után bizonyos záridőknél a redőny félig nyitva maradt, vagy ha ezzel minden rendben volt, akkor fotózás után a lelkesen elkészített fényképek, meglepő módon egymásba torlódva ékeskedtek a negatívon, esetleg több fényt kapott a képek széle az egyenetlen zár lefutás miatt, vagy egyszerűen csak helyes fénymérés ellenére se sikerült megfelelő expozíciót készíteni.
Ezek sajnos mind mind, ennek a gépnek az idő múlásával bekövetkező betegségei.
Alapvetően nem kell egyből megijedni, a tüneteket viszonylag könnyen lehet orvosolni, ha korábban megfelelően használták őket, és nem történt példa képen, agresszív film felhúzásból adódó fogaskerék törés...(a Pentacon SIX egyik hibája, hogy a film továbbító mechanikája meglehetősen gyengére lett tervezve)
Szóval az ilyen esetek kivételével általában a probléma az, hogy az alkatrészek közötti kenőanyagok elöregednek, a felületek betapadnak, bizonyos rugók meggyengülnek, de ettől még szerkezetileg, és mechanikailag tudna működni a gépezet, csak ezek a tényezők lelassítják, vagy megakadályozzák a megfelelő működésben.

pentaconsixjavitas2-4078485

Ennek tükrében, az ilyen jellegű javításoknál/karbantartásoknál, célszerű, teljesen kibontani és átmosni majd zsírtalanítani az alkatrészeket. Ha ez megvan újból összeszerelni, kalibrálni,megfelelő pontokon a kenést biztosítani. Ezek után fennáll még mindig a hiba akkor szerkezeti meghibásodásról lehet szó.
Sok modifikációt is kitaláltak erre a gépre az évek során. Drezdában csinálnak hozzá külön tükör kioldó gombot, hogy alacsonyabb záridőknél csökkentsék az exponáláskor fellépő rezgéseket. (Nekem is van erre vonatkozólag pár megoldásom, amit majd egy másik írásomban fogok bemutatni. )

pentaconsixjavitas-4038398

Ha esetleg valaki ilyen gépet szeretne vásárolni a következőkre érdemes tehát odafigyelni.
Első körben ellenőrizze a gumírozott redőny épségét, nehogy exponálás közben még ez is szétszakadjon. Félig felhúzott állapotban, egy erős lámpával vagy villanó vaku fényénél érdemes megnézni nem e ereszti valahol a redőny a fényt. Az illesztéseknél illetve a saját anyagában sem szabad a fényt eresztenie.
Ha ez rendben van óvatos felhúzás után 1/125 1/60 1/500 záridőknél ellenőrizzük, hogy lefut e a második redőny. Ha működik megfelelően, jöhet egy próba tekercs. Érdemes valami beégett vagy nem kellő filmet befűzni. B záridő használata mellett egy ceruzával, vagy vékony hegyű filccel, óvatosan minden expozíció után a tükör akna belsejében, körbe kell rajzolni, a teljes 6x6 os képmezőt a széleken. Ezt a B záridő folyamatos nyomva tartása közben fogjuk tudni megtenni, hiszen ilyenkor a zár teljesen nyitva marad. Arra nagyon figyeljünk, hogy a filc ne legyen az aknában mikor felengedjük az exponáló gombot. Ha a gép és mi is egyaránt jól dolgoztunk a film kivétele után, sok sok 6x6 cm es kis négyzetet kell lássunk a negatívon. Ha ezek a négyzetek 5-6mm re helyezkednek el egyenletesen egymástól akkor nincs gond. Ha a képkockák egybe érnek, vagy netán túl nagyok a hézagok, vagy egyre nagyobbak a hézagok, ebben az esetben a film továbbító szervó kalibrálásra szorul.

pentaconsixjavitas-4048437

Sok olyan megoldással találkoztam már, hogy miután elkezdte összehúzni a kockákat a váz, átalakították 6x4.5 formátumra, így nagyobb hézag lett a képek között, de ez nem megoldás, mint ahogy az sem, hogy kiszerelik a szervót és egy külön karral manuálisan lehet továbbítani a filmet, közben egy kis nyíláson keresztül nézni, hogy vajon jó helyen tart e a kocka. Ez egy javítható probléma, ami megfelelő időnkénti karbantartással orvosolható, és nem kell semmit átalakítani a gépezeten.

keresojavitas-3318359

Ha a gép átment ezeken a vizsgálatokon, ideje kipróbálni élesben is. Sok fényképezőgép látszólag exponál, de nem biztos, hogy a záridő pontosan fut le. (Egy másik írásomban megmutatom majd, ezt házilag hogyan lehet mérni.) Abban az esetben, ha a gép minden ellenőrzést követően helytelen (túl világos túl sötét képeket) expozíciókat csinál, a záridőket kalibrálni kell, de ez is egy orvosolható probléma.

st5
(Pentacon SIX + biometar 80mm 2.8/2.8 1/250 záridővel Fuji Pro 160 filmre) 

Ennyi probléma és hátrány után, szeretném még megemlíteni, hogy az ehhez a vázhoz kapható obektívek majdnem minden esetben kárpótolnak ezekért az apró dolgokért. Már maga az alap objektív ami régebbi vázaknál Zeiss Tessar típusú objektív volt később Zeiss Biometar egy egyszerűen príma darab. F:8 és F:11 re lerekeszelve nagyon sok kategóriájában sokkal drágább objektívet hagy maga mögött. Arról nem is beszélve, hogy ott van a 180mm es 2.8 sonnar, amit ugyancsak keveseknek kell bemutassak, vagy a 120mm 2.8 Biometar, ami szintén egy remek portré optika.