Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Leica CL távmérős fényképezőgép javítása

Minden bizonnyal sokan felkapják a fejüket a Leica név hallatán. A márka jól ismert a fényképezőgépeiről de számos területen jeleskednek még. Annak ellenére azonban, hogy egy minőségi márkáról van szó, ezek a fényképezőgépek is meghibásodnak, akárcsak a hozzám került példány. Mostani betegem egy Leica CL típusú fényképezőgép.

leica2-5289056
(Itt látható a fénymérő szenzor felhúzott állapotban)

A fényképezőgépről röviden annyit érdemes tudni, hogy ez volt az egyik legkisebb 35mm es távmérős, cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek gyártásában a Minolta is részt vett, korai példányokon amennyire tudom még fel volt tüntetve a Leitz/Minolta CL logó.

leica2-5289058

A fényképezőgépben függőleges lefutású redőnyzár van ami könnyedén lehetővé teszi az 1/1000s záridő lefutását is. Az egyik különlegessége pedig, hogy felhúzáskor egy CdS fénymérő szenzorral ellátott kis kar ereszkedik le a filmsík közepébe ezzel pedig igen pontos majdnem teljesen spot fénymérésre képes. Sajnos ezeknek a szenzoroknak a forgalmazását leállította a Leica így ha esetleg meghibásodik elég macerás a javításuk de nem lehetetlen.

Leica-5208981

Az alap hiba ami miatt tulajdonképpen hozzám került a fényképezőgép az az volt, hogy a fénymérő bizonytalanul üzemelt. Felhúzás után a felhúzó kart ha kicsit visszahúzzuk akkor kezd a gép fényt mérni, ez hol működött hol nem, de ez a jobbik eset mert akkor nem a szenzorban van a hiba hanem valahol szakadás van. Legalábbis az ilyen jellegű hibák vizsgálata többnyire ilyen eredménnyel végződik.
A gép szemmel láthatólag már járt szervizben ugyanis az üveg nem eredeti volt benne és több ízből látható nyomai voltak, hogy valaki bontotta már a masinát, ezért úgy döntöttem amennyire lehet visszahozom a gépet az eredeti állapotába.

Leica-5208979

Miután alaposan átnéztem és portalanítottam a fényképezőgépet, elkezdtem keresni a burkolat felfogatási pontjait, melyeket hamar meg is leltem.

Leica-5208978

Mivel a fényképezőgép csavarjai teljesen letisztultak és nincsenek rajtuk kapaszkodási pontok ezért egy spéci kis szerszámra volt szükség, hogy meg lehessen bontani a burkolatot sérülés nélkül. Ezt sokan egy sima kombinált fogóval megoldják de ezzel gyakorlatilag tönkre is teszik a csavarok felületét. Szemmel láthatólag valaki már próbálkozott hasonló módszerrel korábban, mert pár sérülés látszott a csavarfejen.

Leica-5209013

Miután lebontottam a felhúzókar rögzítő csavarját gyakorlatilag azonnal jöttek az újabb árulkodó jelek, hogy valaki kontár munkát végzett. A felhúzó kar alatt egy kis ék helyezkedik el aminek gyakorlatilag az a szerepe, hogy fényméréshez mikor hátrahúzzuk a kart ne kezdje el egyből csévélni a filmet hanem legyen egy kis holtjátéka. Ez az ék valószínűleg a korábbi javítás során vagy eltűnt és így próbálták pótolni, vagy valaki túlhúzta a gépet és eltörött aztán így orvosolták a dolgot nem tudom, mindenesetre minőségi alkatrész helyett egy darab meghajlított vörös réz drótot találtam. Ezzel tulajdonképpen nem is lett volna baj, mert így is tette a dolgát csak a vörösréz eredően egy igen puha fém fajta, és idővel bizony ilyen kis terheléstől is deformálódik. Ennek következtében aztán nem tudta ellátni a feladatát és a túl nagy holtjáték miatt a fénymérő nem tudott rendesen bekapcsolni. Szerencsére csak ennyi baja volt a rendszernek és még a javítás legelején fény derült rá.

Leica-5209002

Drót hajlítás helyett én úgy döntöttem inkább kivágok egy darabka sárgaréz kampót és azt reszelem be a megfelelő méretűre. Erre a célra teljesen megfelelő egy sárgaréz érme. A sárgaréz se egy kemény fém, de erősebb mint a vörös réz. Megfelelő edzéssel pedig még ellenállóbbá lehet tenni.

Leica-5209012

(A felhúzókar tengelyén jól látszik az új alkatrész. Miután méretre csiszoltam és feketítettem tökéletesen tette a dolgát.)

Leica-5208995

Miután a fényképezőgép mechanikai hibáját sikerrel orvosoltam, következett a kozmetikai beavatkozás. A távmérős kereső üvege valószínűleg korábban eltörött és megpróbálták pótolni, de magát az üveget elég csúnyán vágták ki és a fénymérő mattított fele egy rozoga ablakfóliával lett kitakarva. Ezt közönséges ablaküvegből nem lehet kivágni mert még a legvékonyabb forgalomban kapható üveg is 3x vastagabb a kelleténél. Plexiből úgyszintén nem szerettem volna megcsinálni mert az igen könnyen karcolódik. Így az orvosi tárgylemezre esett a választás. Ezzel óvatosan kell bánni mert nagyon törékeny, de inkább legyen törékeny mint karcos. 

leicca-5259031

(Itt jól látható a két megoldás közötti különbség. Balról az én kézzel csiszolt munkám, jobbról pedig a korábbi szervizes megoldása.)