Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Zenit 3M fényképezőgép javítás

Zenit 3M javítás/felújítás után Zenit 3M javítás/felújítás után

Zenit 3M fényképezőgép javítás

Egy ismerősöm fordult hozzám azzal a kéréssel, hogy rakjam neki rendbe pár fényképezőgépét. A sok relikvia közül ez a gép bizonyult számára a legértékesebbnek, így neki is láttam a munkának. Ennél a típusnál a tükör alaphelyzetben fel van csapódva és a felhúzókar meghúzása után nyílik csak le. Bizonyos szempontból szerintem ennek megvannak az előnyei, a tükör és a mattüveg jobban védve van, viszont cserébe nem nézelődhetünk a keresőben, csak miután felajzottuk a gépünket, ezek után pedig kénytelenek vagyunk exponálni is. Lényeg a lényeg, hogy ez nem igazán akart működni, és felhúzott állapotban se nyílt le a tükör. A második hiba, ami a metódus közben jelentkezett, hogy exponálás után a 2. redőny nem futott le.

Zenit 3M-1247130

Miután ellenőriztem a gép hibáit, nekiláttam a burkolat megbontásának, amit a kezelőszervek összejelölésével kezdtem, hogy tudjam, pontosan, hogy voltak feltéve. Erre szerintem egy tűhegyű alkoholos filc a legmegfelelőbb eszköz. A javítás végeztével, spirituszos fülpucolóval gyönyörűen le lehet mosni.


Zenit 3M2
Egy másik zenit javításról szóló cikkemben már kifejtettem, hogy a felhúzókart, hogyan lehet és kell leszerelni, itt is nagyjából ugyan olyan mechanikával fogunk találkozni. A legfontosabb, hogy a tengely balmenetes, ne próbáljuk az ellenkező irányba feszegetni...

Zenit 3M-1247135

Szépen lassan lekerülnek a külső kezelőtárcsák....

Zenit 3M-1247137

 Nem egy bonyolult szerkezet, de sokat könnyíthetünk a helyzetünkön, ha nem össze vissza félredobáljuk az alkatrészeket, hanem a leszerelés sorrendjének megfelelően elrendezzük.

 Zenit 3M-1247138

 Ha végeztünk a külső tárcsák leszerelésével, már csak annyi dolgunk maradt, hogy kicsavarjuk a váz felső burkolatát tartó kis hernyócsavarokat, és szabaddá válik a belső mechanika.

 Zenit 3M-1247144

Ez az alkatrész hivatott a fényképezőgép felhúzásakor lenyomni a tükröt. Sajnos nem tudta tenni a dolgát, mert annyira megszorult, hogy nem lehetett semmivel kimozdítani a helyéről. Kis egyengetéssel helyre is sikerült hozni, majd egy alapos pucolás után vissza is lehetett szerelni.

Zenit 3M-1247145

 Itt pedig visszaszerelve látható a tükröt mozgató mechanika. A hosszú Z alakba hajlított alkatrész "kalapácsos" fele a tükröt nyomja lefele. A kar másik vége pedig egy kis fogaskerékhez csatlakozik, ez hivatott felhúzás közben mozgatni az egész mechanikát. A kar közepén lévő forgáspontot összeszerelés előtt meg kell olajozni.