Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Zenit 11 fényképezőgép javítás tisztítás

Zenit-11 analóg fényképezőgép javítás után Zenit-11 analóg fényképezőgép javítás után

A minap került hozzám ez a Zenit-11 fényképezőgép azzal a problémával, hogy nagyon koszos a kereső belseje, illetve átvizsgálva a fényképezőgépet, észrevettem, hogy nem ugranak be az objektív lamellái. Ebben az írásomban ezt fogom helyrehozni.

zenit 11 fenykepezogepjavitas 

A gépváz szerencsére mechanikusan rendben volt, így ezzel nem kellett sokat bíbelődni. Azonban a keresőben található prizma, vagy elöregedett, vagy megsérült, ezért a keresőképet egy hatalmas sárgás barnás folt választotta ketté, ami igencsak zavaró komponáláskor. Nem volt mit tenni, nekiláttam a szétbontásnak, amit az időzítő tárcsa lecsavarozásával kezdtem el.

zenit 11 fenykepezogepjavitas

Majd a felhúzókar következett. Ennek a résznek a lebontására, egy erre a célra kialakított célszerszámra van szükség, e nélkül ne is nagyon próbálkozzunk a kar leszerelésével, mert csak megrongáljuk a csavarját. Lehet még próbálkozni gumidugóval, de a kicsi átmérője miatt azzal se lesz könnyű dolgunk.

zenit 11 fenykepezogepjavitas -276422

Itt látható a felhúzókar félig megbontva, már csak a három kis csavart kell kicsavarni a belsejében. Miután kettőt kicsavartunk, az utolsónál óvatosan! Kézzel le kell szorítani a felhúzókar peremét, mert az előfeszített rugó kivágódhat a gép belsejében, ezzel kárt okozva a mechanikában, valamint saját magában.

zenit 11 fenykepezogepjavitas -276424

Majd az exponáló gomb... A képen látható kis rejtett csavar kitekerésével válik szabaddá az exponáló gomb. A csavart és a gombot is, ahogyan az összes többi alkatrészt is, mindig gondosan elkülönítve biztonságos helyen tároljuk.

zenit 11 fenykepezogepjavitas

Ha mindennel végeztünk jöhet a másik oldal, a filmvisszacsévélő és a fénymérő tárcsa leszerelése.

zenit 11 fenykepezogepjavitas

A fényképezőgép felső borításának a levételét, a képen látható csavar kihajtásával tudjuk kivitelezni. A gép felhúzókari oldalán is található egy ilyen csavar, azt is csavarjuk ki, majd le lehet óvatosan emelni a gép tetejét.

zenit 11 prizma

A prizma rögzítőcsavarját hajtsuk ki, és mehet a helyére a cseredarab. A képen jól látható milyen koszos a prizma.

zenit 11

És itt az új delikvensünk. Innentől kezdve nincs más dolgunk csak összeszerelni a gépet, aztán, jöhet a világvége ez bírni fogja ;)