Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Mikor van szükség az objektív tisztítására és miért ?

Mai írásom a sokat mondó cím után szóljon hát az objektívekben fellelhető szennyeződések egy részéről.

Sokan hiszik, hogy az objektív tisztításra szorul ha egy kis por kerül bele, pedig, nem ez az elsődleges betolakodó ami számottevően rontaná a rajzolatát. Valamennyi por szinte mindig van az objektívben főleg ha egy zoomról van szó. Létezik azonban egy sokkal alattomosabb ellenfél. A bestia képes behatolni szinte teljesen légmentesen zárt lencsék közé, a legapróbb repedésen és résen keresztül. 

De mi ez tulajdonképpen ? Kanyarodjuk egy kicsit más területre:

Ahogy minden mechanikai szerkezetnek úgy, egy objektívnek is szüksége van a megfelelő kenésre. Ha fix gyújtótávolságú objektívről beszélünk az egyik legnagyobb mozgó alkatrésze a fókuszgyűrű, ami egy úgynevezett több bekezdésű menetet, rejt a belsejében. Ebben a menetben található zsír a felelős azért, hogy kellőképpen finoman "smooth"  járjon az objektívünk. Ha az objektívünk Zoom felépítésű úgy ebben a mechanikai részben is hasonló kenést kell használni. Ezeknek a kenőanyagoknak azon túlmenően, hogy csökkentik a felületek között létrejövő súrlódást nagyon sok tényezőnek kell megfeleljenek.

objektív tisztítás-3315

Az orosz objektívekben a csúszó alkatrészeket állati eredetű faggyúval a modernebb japán objektívekben szintetikus kenőanyagokkal vonták be. Van azonban ezekkel a zsírokkal egy alapvető probléma. Halmazállapotát tekintve szobahőmérsékleten általában folyékonynak mondhatjuk, ebből adódóan hő hatására bizonyos alkotó elemei párolognak. Ezek a könnyen párolgó illékony vegyületek akár a vízgőz az objektív egész belsejében szinte láthatatlan réteget alkotnak. Laikus szem számára majdnem észrevehetetlen, pedig sok régi objektív szennyeződik ilyen módon. Egyesek nem értik, hogy az interneten fellelhető tesztképek miért jobbak mint a saját példányaikkal készített.
Nos,
-az elvárhatónál több CA (kromatikus aberráció)
-ellenfényben fátyolosodásra való hajlamosság,
-a vártnál szegényebb kontraszt,
-esetlegesen a színek ibolyába való elszíneződése mind mind erre vonatkoztathatóak vissza.
A szöveghasáb felett látható kép jól szemlélteti, hogy miről is van szó. A kibontott középen megtisztított lencsén most már szabad szemmel is látható a különbség a tiszta és olajpárával szennyezett részek között. A fotót úgy készítettem el, hogy a bevonat látszódjon de egyébként a valóságban még így is teljesen áttetszőnek hat a lencse. Ezért van szükség szakavatott szemre ennek a problémának a szűréséhez. Támpontként az írás végén felsorolok egy listát, hogy mely típusú objektívek esetében lehet biztosan számítani erre a problémára.

objektív tisztítás-1026

Az ilyen szennyeződéssel fertőzött objektív tisztítható. Tisztításához az objektív teljes körű szétszerelésére van szükség mert a pára az utolsó csavarig mindenre kiterjed. Ezt három fázisú vegyszeres mosás követi, majd teljesen szárazon és pormentesen jöhet az összeszerelés és újra zsírzás, lubrikálás. A megfelelő összetételű kenőanyag nem produkál ilyen kipárolgásokat, Török György barátom segítségével sokat dolgoztam ezeknek az anyagoknak a kísérletezésével és sikerült olyan elegyet találni ami szélsőséges időjárási körülmények között is megállja a helyét. A lencsék felületének a tökéletes tisztítására alkalmas vegyszerek kísérletezésében is  Török György a vegyészmérnöki mankóm, amit ezúton is nagyon köszönök neki!

Egy másik gyakori kérdés: házi körülmények között mivel tisztítsunk objektívet?

Képernyőfotó 2016-07-11 - 11.53.47A Fomatech termékcsaládjából pár minta 

Egy ilyen kérdés után rögtön jön a következő is "a Lenspen jó?" A kérdés jogos mert a lenspen nem feszegeti a témát, hogy a terméke nem csodaszer.  Nézzünk meg tüzetesebben egy lenspent. A lenspen egy aktív szén fej és egy lencsetisztító ecset keveréke. De mit keres aktív szén egy lencse tisztító szerszámban ? Az aktív szén pontosan az az anyag amit egy kiadós hasmenés folyamán érdemes magunkba lapátolni mert magába szívja azokat a méreg anyagokat amiket ilyenkor kell így joggal merül fel a kérdés. Erre és még sok másra jó is az aktív szén de ami a hasmenést elmulasztja az nem fogja az objektív lencséjét tökéletesen tisztára pucolni.

Egy professzionális lencse tisztítás ha csak egy lencséről van szó, ha ezt teljesen por és vegytisztára kell tisztítani, az hozzáértő kezekben is akár 20 perc - fél óra is lehet, de nagyobb méretű lencsék esetében ez még ettől sokkal több is szokott lenni, ebből lehet következtetni mennyi idő megtisztítani egy 10 lencsetagból álló objektívet... node, visszakanyarodva az aktív szén okozta problémára. Az egyik fő probléma: Mikor a lencsét megtisztítottuk a lenspennel egy halvány réteg mindig ott marad ebből az aktív szén rétegből amit utána még le kell onnan törölni. A másik probléma, hogy az aktív szén magában tarja a mérgező dolgokat meg az esetleges ujjlenyomatokból származó vegyületeket, azonban ha egy keményebb porszemet magába ránt az is ott marad a tisztító fejben és a következő használat során gyönyörűen végigszántja az objektívünk lencséjét. Összességében: 

A lenspen nem csodaszer, objektív tisztításra önmagában hosszú távon alkalmatlan, kiegészítésként további eszközöket kell mellé csomagolni.

Amit javasolni tudok:

Objektív külső tisztítására, szerintem érdemes beszerezni egy üres parfümös spray-t és megtölteni valami jobb fajta ablak tisztítóval. Mellé csomagolhatunk körtepumpát vagy egy finom szőr ecsetet. Az ablakmosót soha nem az objektívre fújjuk hanem a tisztító kendőre vagy tisztító pálcára. Tisztító pálcát patikában vagy orvosi kellékes üzleteben lehet vásárolni "mintavételező pálca" néven. Úgy néz ki mint egy nagy fültisztító csak ez nem szöszöl annyira és teljesen steril csomagolásban van. Ebből egy párat érdemes beletenni egy kis szütyőbe. Az egész felszerelés el fog férni egy pezsgőtablettás dobozba és nem foglal sokkal több helyet mint egy lenspen. 


És végül egy rövid lista azokról az objektívekről melyek érintettek lehetnek a témában eddigi tapasztalataim! alapján (ahogy éppen eszembe jut sorrendben) :

Chinon 50mm 1.4 
Chinon 50mm 1.7 sima és macro változat is
Yashica 135mm 2.8
Canon FD 50mm 1.4 New FD és a régi SSC is
Canon FD 50mm 1.2 New FD és a régi SSC is
Canon FD 100mm 2.8 New FD és a régi SSC is
Nikon micro Nikkor 55mm 2.8 macro
Zeiss flektogon 35mm 2.4
Zeiss Flektogon 35mm 2.8
Hanimex 200mm 3.3