Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Röviden a Plaubel Makina fényképezőgépéről

Plaubel Makina javítás után Plaubel Makina javítás után

Mostani betegem egy Plaubel Makina fényképezőgép volt, melynek tulajdonképpen nem volt nagy baja, ezért inkább az érdekességével és mérnöki megoldásaival inspirált arra, hogy írjak róla pár szót.

Plaubel fenykepezogepjavitas-08109

A Plaubel márka amennyire tudom egy Frankfurtban működő cég volt (legalábbis a fényképezőgépen ez van feltüntetve) akik háromféle fényképezőgépet gyártottak Plaubel (I, II, III). Később aztán eladták és az új már Japán tulajdonban lévő márka kezdte el gyártani a későbbi modellt a Maikina67-es híres típust.
Az alap irányelv az volt, hogy egy összecsukható, hordozható, praktikus fényképezőgépet alkossanak. Számos gyártó kínál ilyen fényképezőgépeket, de mint mindenben itt a részletekben volt a lényeg. 

Plaubel fenykepezogepjavitas-9012 

A fényképezőgép hátsó részét szemlélve az első ami megragadja az ember tekintetét az a Rollfilm-kazetta.
Számos megoldást használtak a különböző gyártók a különböző hátfalak filmtovábbítási rendszereihez de az egyszerűsége miatt nekem eddig ez tetszik a legjobban.
Örökös probléma a filmtovábbítás a rollfilmnél, mert a kisfilmmel ellentétben nem tartalmaz perforációt a széleken. Ezért fizikálisan a filmtovábbító tengely nem tud belekapaszkodni a film felületébe. Általában mindenféle dörzshajtással oldották meg ezt a mérnökök, viszont sok fényképezőgépnél a lehetséges csúszás miatt ez a filmkockák egymásra húzásához illetve széttartásához vezetett. A Linhof kazettáiban egy hatalmas nagy gumi dobnak feszül neki a film ezért ott nem tud megcsúszni, de a gumi anyag öregedésének veszélye egy + hiba lehetőséget jelent.
Miért ekkora probléma a filmtovábbítás ? Azért, mert ahogy húzza a fényképezőgép a filmet az orsóra, folyamatosan nő az átmérője, ezért az áttételezés megváltozik, és ha nem korrigálják ezt valahogy akkor egyre többet és többet fog húzni a tengely azonos elfordulási szög mellett.

Plaubel fenykepezogepjavitas-08065

A Makina kazettának a tetején ezt egy önreteszelő osztótárcsával oldották meg. A filmtovábbító tengely amennyire néztem 1:3 arányban lehet áttételezve és ennek a végére szerelték az osztótárcsát. Gyakorlatban emiatt amíg a retesz nem ér el a következő résig addig szabadon forog a tengely. A retesz rései úgy lettek pozicionálva, hogy a film vastagságából és a tengelyek elfordulásából pontosan kiszámolták mely pontokon kell kialakítani a kis nútokat, hogy mindig azonos filmkocka hézagokat kapjunk. Zseniális szerkezet, és gyakorlatilag örök életű! Külön bolondbiztos is , hiszen amíg a reteszt kézzel ki nem iktatjuk addig nem lehet továbbítani a filmet.

Plaubel fenykepezogepjavitas-08058

A fényképezőgépet tovább forgatva és kinyitva látom, hogy a tetején távolság mérő van. Ez nem különösebb újdonság, a Graplex fényképezőgépeihez hasonlatosan működik, illetve egy korábbi cikkemben már kitértem a távolság mérő felépítésére, működésére.
(A plaubel egyébként nem csak távmérővel hanem gyári mattüveggel is el van látva, így ha nagyon precízek akarunk lenni ezt érdemes használni beállított fényképek esetében, mert a képkivágás is 100% pontosan fog látszódni benne.

Plaubel fenykepezogepjavitas-08082

A távmérő mellett viszont van egy nagyon ügyes kis sport kereső amin parallaxis korrekció is van, méghozzá nagyon ötletesen kivitelezve. A kukucskáló lencsének a magasságával méterben kifejezve egy nóniusz skálán pontosan beállítható milyen munkatávolságra szeretnék állítani.

Plaubel fenykepezogepjavitas-08059

A Makina egy ollós elrendezésű kihuzattal van ellátva, aminek az előnye, hogy szerkezetileg egyszerű, és nagyon kis méretre összecsukható emiatt a fényképezőgép. Hátránya, hogy ha egyszer leejtik a fényképezőgépet viszonylag könnyen sérül, de, nem kell dobálni :)

Plaubel fenykepezogepjavitas-08080

És végezetül elérkeztünk a fényképezőgép arcához. Itt látható a harmadik kereső első fele, a nagy kihajtható fém sport kereső keret.
Alatta látható az objektív. A plaubel egy hagyományos #1 méretű Compur zárat épített a fényképezőgépébe amit átalakítottak olyan módon, hogy nem szabályosan helyezték el benne a műszaki lencsét, hanem azt egy külön tubusba csavarták bele és így egybe lehet becsavarni a központi zár első menetes részébe, ezzel tulajdonképpen hátsó zárként használva azt. Ez a megoldás lehetővé teszi a különböző objektívek cseréjét is.

Plaubel fenykepezogepjavitas-9027

A fényképezőgép hibásan érkezett hozzám melynek forrására végül a központi zár lefutás gátló/késleltető óraszerkezetében találtam rá. Ez egy teljes szétszereléssel és tisztítással, majd beállítással orvosolható is volt, valamint az exponáló szerkezetet egy minden bizonnyal korábbi javítási kísérlet után helyre kellett állítanom.

Ez a fényképezőgép az én filozófiám szerint azoknak való akik többet szeretnének egy átlagos foldernél, szeretik a ritkaságot, de ugyanakkor egy kompakt, sokoldalú, hordozható 6x9-es gépet szeretnének. Tudom javasolni kirándulásokra, bár a magas hegyek hideg levegőjét a központi zárak annyira nem szeretik de ha gyors záridőket használunk biztosan nem fog megakadni a szerkezet.

Tovább a kategóriában: « Olympus OM-G (OM-20) teszt