Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Mamiya Sekor 50mm F4.5 objektív javítása tisztítása

Mamiya sekkor 50mm 4.5 objektív javítás közben Mamiya sekkor 50mm 4.5 objektív javítás közben

 

Mostani betegem egy nemrég hozzám került Mamiya Sekor 50mm F4.5 nagylátószögű objektív kicsit lassú központi zárral és egyéb gondokkal.

Előjáróban az objektívről:

Külsőre azt hinné az ember ez is egy olyan objektív mint amit a mindennapokban használunk de ha jobban megnézzük vannak eltérő jellemzői.
Majdnem ugyan úgy működik mint egy hagyományos kisfilmes fényképezőgépre való objektív azzal az alapvető különbséggel, hogy itt nem a fényképezőgép tartalmazza a zárszerkezetet hanem az objektívbe építették bele. Ezeket a zárakat gyűjtőnevükön központi záraknak hívjuk.
Működésük alapvetően különbözik, sok tényező szól mellette de ugyan akkor ezeknek a szerkezeteknek is megvannak a hátrányaik.

mamiyacikk-066824

Egy pár személyes gondolatom mellette illetve ellene a redőnyös megoldással szemben:

- Nem rázza be a fényképezőgépet az exponálás során legalábbis csak nagyon kis mértékben, és mivel a fényképezőgép hossztengelyére merőlegesen dolgozik körkörös irányba, ezért egészen más mechanikai nyomást gyakorol a vázra amit könnyebb stabilizálni is.

- Másik fő előnye, hogy nagyon halk. Utcai fotózásnál kifejezetten jó és kényelmes tud lenni mondjuk egy TLR iker aknás masinánál, hogy nem kell a szemünkhöz emelni a gépet. Diszkréten mell magasságba felülről betekinthetünk a gép keresőjébe majd észrevétlenül lehet vele exponálni. de a megmaradó előnyök mellett ennél a pontnál egyből egy ellen érvet kell felhozzak mégpedig, hogy ezek a zárak felépítésükből eredően nem képesek nagyon rövid záridőket exponálni ezért inkább műterembe avagy műszaki fényképezésnél használatos gépeknél alkalmazzák ahol nagy felületű filmre kell dolgozni ezért egy vászon vagy fém zsalugáter zárszerkezet szóba se jöhetne.

- Fennmaradó előnye viszont az hogy az összes záridő
szinkronizálva van a vakuhoz így pl az 1:500 vakuszinkron se probléma ami ilyen régi gépek 1:30-1:60 vakuszinkron ideje mellett igencsak jónak számít.

- Amellett, hogy egyszerű a zárszerkezete nem csak a professzionális fényképezőgépek objektívjeibe használják, hanem előszeretettel építik, kicsi távmérős fényképezőgépek objektívjeibe is, hiszen ezen a területen a legkézenfekvőbb megoldásnak számít.

Korábbi írásaimban már volt szó arról, hogy az objektívben leülepedő szennyeződés milyen módon képes működésképtelenné tenni annak a blende mechanikáját és egyéb részeit. Ez a helyzet ennél az objektívnél is, sajnos ahogy a hagyományos objektívek blende lamelláit képes az olaj összetapasztani, úgy a központi zár lamellákat is ragyogóan blokkolja. Jelen példány is ilyen tünetekkel küzdött.

mamiyacikk-066904

Az elsődleges megoldás ilyen esetekben az objektív teljes tisztítása szokott lenni. Ezekben az objektívekben minőségi SEIKO időképző szerkezet ketyeg így szerencsére ezekkel nagyon nagy gondok nem szoktak lenni. A por olaj és a kopó alkatrészekből hulló finom fém hulladék elegye csodálatosan képes megfogni a finom szerkezeteket, ezért én az utolsó csavarig szét szoktam szedni és egy erre a célra kialakított berendezéssel tisztára szoktam mosni mindent amit csak lehet. A tengelyek és fogaskerekek tövében megbúvó olaj más módszerrel nem távolítható el. Azokat a szerkezeteket Pl.:hosszú időket képző óraművet nem minden esetben kell teljesen szétszedni, többnyire elég ha egybe kiszerelve egy zsírtalanító fürdőnek vetjük alá és utólag megfelelően olajozzuk azt. 

rb67-066910

Az olajozást soha nem szabad túlzásba vinni mert több kárt képes okozni mintha semmi se lenne rajta. Meg kell keresni és (finom olajozó pálcával vagy ha nincs más vékony injekciós fecskendő tűjével, ügyelve a megfelelő viszkozitásra) olajozni a szükséges pontokat. Az se jó ha az olaj túl híg az se jó ha sűrű mert vagy nem fog megfelelő kenést biztosítani vagy túlságosan lelassítja majd a szerkezetet. Erre a célra talán a legjobb megoldás egy jó minőségű órás olajozó készlet ami tartalmazza az olajozó pálcát és legalább három viszkozitású olajat A.B.C viszkozitású. A WD40 és társait el is lehet felejteni teljesen másra lett kitalálva. Itt szabad még megjegyezni, hogy a zsírozás és az olajozás nem összekeverendő. Forgó alkatrészeket forgási pontoknál olajozzuk a csúszó alkatrészeket csúszó felületen megfelelően zsírozzuk. Egy ügyes műszerész évente hozzávetőlegesen 10ml olajat használ el ettől többre nincs is szükség. 

egesznap-117237k