Elérhetőségek

Komáromi Domonkos fényképezőgép javítás

Komáromi Domonkos

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36(30)506-6701

Legújabb cikkek

Zenit E fényképezőgép javítás (tükör és keresőprizma cseréje)

Zenit E tükör és keresőprizma cseréje Zenit E tükör és keresőprizma cseréje

Az esős időre való tekintettel ma úgy döntöttem kicsit barkácsolok. Nyár óta hevert egy Zenit E típusú fényképezőgép a polcomon, ami javításra szorult. Tulajdonképpen alkatrésznek vettem, de olyan szép állapotban volt a külseje, hogy úgy döntöttem inkább megjavítom.

zenit tükörcsere-2247709

Annyi volt a hibája mindössze, hogy valamiért a záridők nem futottak le teljesen, illetve pár exponálás után fel sem lehetett húzni a fényképezőgépet. Elkezdtem hát keresni a hiba forrását. A redőny rugói nem voltak megnyúlva és kellően elő is voltak feszítve, ennek ellenére valahol akadt az egész.

zenit tükörcsere-2247710

Lebontottam a gép felső borítását, hogy hozzáférhessek a záridő állító mechanikához, de ott se találtam akadást. A fogaskerekek közé nem volt beszorulva semmi. Tovább kerestem a problémát, de ezúttal a tüköraknában. Hamarosan meg is találtam a hibát.

zenit tükörcsere-2247675

A tükröt mozgató mechanika egy kis alkatrésze hiányzott és ezért akadályozta a zárszerkezet működését. Viszonylag egyszerűen javítható lett volna, de aztán úgy döntöttem inkább kicserélem az egész tükröt, mert a prizma is cserére szorult. (bal oldalt a hibás jobb kéz felől pedig az új csere darab látható)

zenit tükörcsere-2247697

Elég jellegzetes hiba zenit körökben, hogy ha belenézünk a keresőbe, egy hosszúkás barna foltot fogunk látni a képmező kellős közepén. Ez annak a következménye, hogy az ezüstréteg elkezd korrodálódni a prizmának az éleinél, és elég egy apró rés, ahol átereszti a bevonat a fényt ott egy sötét foltot fogunk látni. Az elkészült képen természetesen ez nem fog látszani, de komponálásnál elég kényelmetlen tud lenni, ha a kereső kellős közepén egy nagy folt tátong.

zenit tükörcsere-2247681


A tükröt ezzel együtt le is cseréltem, és a probléma meg is szűnt. Már csak egy kis finomhangolás kellett az új szerkezetnek, és a gép ismét ragyogóan végezte a dolgát. Ha esetleg valakinek ilyen jellegű problémája lenne a közeljövőben, akkor ellenőrizze ezt is.

zenit tükörcsere-2247703